Prof. dr. Mitjan Kalin, dobitnik Zoisove nagrade za vrhunske dosežke v znanosti

datum: 24.11.2015

kategorija: Sporočila za javnost

 

Profesor Fakultete za strojništvo, prof. dr. Mitjan Kalin, je letošnji dobitnik Zoisove nagrade za vrhunske dosežke na področju nanoinženiringa kontaktnih površin za molekularni nadzor mejnega mazanja in trenja.

Zoisova nagrada je najvišja državna nagrada za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela in razvojne dejavnosti, imenovana po znamenitem razsvetljencu in znanstveniku Žigi Zoisu. Na državni proslavi, ki je potekala 20. novembra 2015 v Avditoriju Portorož, je Odbor RS za Zoisovo nagrado podelil štiri Zoisove nagrade, eno od teh za življenjsko delo.

Raziskovalno delo profesorja dr. Mitjana Kalina obsega široko področje površinske nanotehnologije in tribologije, v obrazložitvi nagrade pa je zapisano, da je s svojimi raziskavami vnesel v strojništvo povsem nova spoznanja o generičnih vplivih na trenje mazanih kontaktov, ki doslej niso bila upoštevana ter pomenijo novo smer razvoja znanosti in tehnike na področju trenja.

 

Iskrene čestitke!

 

Celoten dogodek podelitve slavnostnih nagrad je dostopen na http://4d.rtvslo.si/arhiv/proslave-in-slavnostne-seje/174372560

nazaj na seznam