Prešernova nagrada v roke študentu strojništva

datum: 07.12.2017

kategorija: Sporočila za javnost

 

Univerza v Ljubljani s podeljevanjem nagrad za najboljša dela spodbuja kakovost znanstveno-raziskovalne in umetniške dejavnosti študentov do zaključene 2. bolonjske stopnje izobrazbe in enovitega magistrskega študija. Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič, je Prešernove nagrade študentom slavnostno podelil v Tednu univerze. Nagrajenci so prejeli diplomo z gravirano Prešernovo podobo in denarno nagrado.

Prešernovo nagrado za kakovostno znanstveno-raziskovalno delo je dobil študent Fakultete za strojništvo, Jan Zavodnik. Nagrajeno delo z naslovom Karakterizacija umetne mišice iz metamateriala z negativnim koeficientom toplotne razteznosti je izdelal pod mentorstvom doc. dr. Mihe Brojana, vodje Laboratorija za nelinearno mehaniko.

Jan Zavodnik v svojem delu obravnava termo-mehanski problem krčenja torzijsko zvitih polimernih vlaken, ki imajo efektivno negativen koeficient toplotne razteznosti. V delu se je lotil raziskav teme s pomočjo eksperimentov in teorije. Opisal je postopek izdelave vzorcev in eksperimentalni sistem. Na podlagi raziskav vplivnih parametrov izdelave in toplotne obdelave je razvil matematične modele, ki napovejo krčenje polimernih vlaken v odvisnosti od temperature in konstantne osne obremenitve ter napovejo silo, ki jo takšno vlakno generira pri izometričnem temperaturnem obremenjevanju. Opisani efekt se lahko izkorišča za izdelavo npr. umetnih mišic, robotskih udov, termo regulatorjev, pametnih oblačil itn.

S

Slika 1: Primerjava polimerne umetne mišice pred in po toplotni obdelavi
a) Polimerna umetna mišica po zvijanju in pred toplotno obdelavo
b) Toplotno obdelana polimerna umetna mišica              

 

V letošnjem letu je rektor podelil skupno 12 Prešernovih nagrad študentom Univerze v Ljubljani, katere je komisija določila na podlagi Meril za ocenjevanje predlaganih del za nagrade. Več o dogodku tukaj.

 

Foto: Arhiv FS in UL

nazaj na seznam