Alumni klub FS gostil prof. dr. Gideona N. Levyja

datum: 15.05.2018

kategorija: Sporočila za javnost

 

Mednarodno priznani strokovnjak, prof. dr. Gideon N. Levy, član vodilne mednarodne akademije za proizvodno inženirstvo in iniciator ter usmerjevalec razvoja 3D tiska, je v četrtek, 10. maja v Klubu Cankarjevega doma na predavanju predstavil revolucionaren prostor – aditivno proizvodnjo od njenih začetkov, sedanjosti do prihodnosti. Profesor Levy trenutno deluje pri TTA Technology Turn Around, kjer svetuje glavnim akterjem v industriji, izobraževanju in pri raziskavah na področju aditivne proizvodnje. Z njim prek mednarodnega projekta že vrsto let sodeluje tudi Fakulteta za strojništvo UL.

Profesor Levy se je v predavanju dotaknil začetkov in sedanjosti ter nakazal vzpodbudno smer razvoja aditivne proizvodnje. Pred več kot 34 leti je Charles W. Hull prijavil patent Aparat za proizvodnjo tridimenzionalnih predmetov s stereolitografijo (US 4.575.330), s tem se je začelo novo obdobje v proizvodnji. Temu dogodku so sledili izumi selektivnega laserskega sintranja, modeliranje s spajanjem slojev in tridimenzionalno tiskanje z brizganjem veziva. Slogan Zastonj kompleksnost (Terry Wholers) je postal resničnost.

Aditivna proizvodnja je trajno rastoč trg z izjemnimi napovedmi

V svojem govoru je poudaril, da je široka arena aditivne proizvodnje z več tehnologijami, več materiali in različnimi uporabami precej bolj namenska, ekonomična in zanesljiva, zato je aditivna proizvodnja prostor, ki omogoča prihodnje inovacije. Aditivna proizvodnja je trajno rastoč trg z izjemnimi napovedmi - velika mednarodna podjetja so vstopila v to poslovno področje kot proizvajalci originalne opreme in obenem kot uporabniki. Področje uporabe je široko razširjeno; trenutno vodijo letalski, energetski in medicinski sektorji, sedaj se avtomobilska industrija tudi že približuje. Izpostavil je pomembno trditev: »Material za proces in ne proces za material je postal mogoč!«

Prof. dr. Gideon N. Levy ima bogate izkušnje s področja tehnike proizvodnje, zlasti je specializiran za elektrofizikalne in kemične procese (npr. EDM, ECM, AM, laser itd.). Poleg tega je aktiven na področju razvoja strojev/tehnologije, upravljanja tehnologije, tržnih in produktnih strategij, ključnih strank in prenosa tehnologije.  Prof. dr. Levy je lastnik več kot 30 patentov. Odgovoren je bil za razvoj najbolj uporabljene družine materialov PA-12 za selektivno lasersko sintranje (SLS) in za uvedbo materialov DuraForm™, DuraForm™ Flex, DuraForm™ HST, CastForm™ in drugih materialov za selektivno lasersko sintranje na trg, kot tudi za sistemsko nadgradnjo (Stable Temp™).

 

s

Na sliki spredaj prof. dr. Gideon N. Levy in prof. dr. Mihael Sekavčnik, predsednik Alumni kluba FS, zadaj od leve proti desni: Miloš Šturm, direktor Si.EVE, prof. dr. Edvard Govekar in prof. dr. Mitjan Kalin, dekan Fakultete za strojništvo UL.

 

nazaj na seznam