Zlato priznanje GZS za novo razviti enokanalni kriogeni sistem – inovacija SingleCRYOlub

datum: 11.07.2018

kategorija: Sporočila za javnost

 

Člani Laboratorija za odrezavanje, Luka Sterle, Damir Grguraš in izr. prof. dr. Franci Pušavec, so na Dnevih inovativnosti prejeli zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije (Zbornica osrednjeslovenske regije) za inovacijo SingleCRYOlub. Razvili so enokanalni kriogeni sistem, ki poveča vzdržljivost orodja za več kot 100 % ob hkratni zagotovljeni skoraj suhi obdelavi. Na dogodku, ki je potekal 21. junija 2018 v Mestni hiši v Ljubljani, je bilo skupno podeljenih 7 zlatih priznanj, 2 srebrni in 7 bronastih priznanj.

Inovatorji so v preteklosti že dokazali številne prednosti kriogenega odrezavanje pred konvencionalnim odrezavanjem, kot so znižanje stroškov obdelave, boljša kakovost obdelanih kosov, čistejša in bolj varna tehnologija. Na področju proizvodnega strojništva se razvija alternativa klasičnim rezalnim oljem oz. emulzijam, ki predstavljajo velik ekološki, ekonomski in zdravstveni problem. Namesto njih se pri odrezavanju materiala v končni izdelek za hlajenje in mazanje orodja uporablja tekoči ogljikov dioksid (LCO2) v kombinaciji z oljno meglo. Dovod obeh medijev je običajno izveden skozi ločene kanale znotraj rezalnega orodja s pomočjo t. i. dvokanalnega sistema.

Razvita inovacija ponuja enokanalni sistem sočasnega dovoda LCO2 ter različnih maziv.
Ta omogoča bistveno boljši nadzor nad porabo obeh medijev, uporabo enostavnejših in cenejših orodij ter ekonomsko ugodnejšo rešitev.
Z uporabo te inovacije se vzdržljivost orodja poveča tudi za več kot 100 % ob hkratni zagotovljeni skoraj suhi obdelavi. Dodatno se eliminirajo stroški nakupa, vzdrževanja in razgradnje problematičnih vodno-oljnih emulzij.

 

s

Utrinki s podelitve priznanj so na povezavi.

 

nazaj na seznam