S Poletno šolo strojništva navdušujemo mlade za tehniške poklice

datum: 29.08.2018

kategorija: Sporočila za javnost

 

Na Fakulteti za strojništvo UL je že petič po vrsti potekala Poletna šola strojništva, katere se je letos udeležilo največ mladih do sedaj, kar 64 osnovnošolcev in srednješolcev s cele Slovenije. Z organizacijo Poletne šolo strojništva želimo navdušiti mlade nad tehniko in strojništvom ter jim približati sodoben poklic inženirja strojništva. Udeleženci so pod budnim očesom mentorjev v času od 21. do 24. avgusta snovali, rezali, brusili, programirali, spoznavali nove metode ter pri tem neizmerno uživali. Izdelali so izdelke in jih na koncu preizkusili, če zares delujejo.

V letošnjem letu so udeleženci znanje pridobivali kar na 8 delavnicah:

  1. 3D tiskanje, 3D skeniranje in programiranje CNC obdelovalnih strojev - delavnico sta izvajala Laboratorij za odrezavanje in Laboratorij za zagotavljanje kakovosti
  2. Izdelava hidravlične roke – delavnico je izvajal Laboratorij za fluidno tehniko
  3. Solarni panel iz pločevink – delavnico je izvajal Laboratorij za ogrevalno, sanitarno in solarno tehniko ter klimatizacijo
  4. Gradnja letala na daljinsko vodenje – delavnico je izvajal Laboratorij za aeronavtiko
  5.   HPC-High Performance Computing – delavnico je izvajal Laboratorij za konstruiranje
  6.   Izdelava in modeliranje prenosne vremenske postaje – delavnico je izvajal Laboratorij za vodne in turbinske stroje
  7.   ​Mobilni robot – delavnico je izvajal Laboratorij za tehnično kibernetiko, obdelovalne sisteme in računalniško tehnologijo
  8.   Poišči balon in ga predri – s kamero in laserjem – delavnico je izvajal Laboratorij za lasersko tehniko

Vse delavnice, ki so potekale vsak dan od 9. do 17. ure, so bile praktično naravnane, mentorji so najprej podali nekaj teoretičnih osnov, nato pa so prešli na bolj zanimiv, praktični del. Izdelke, ki so jih izdelali sami, so udeleženci lahko odnesli s seboj domov, da jih bodo lahko pokazali svoji družini in prijateljem.

Nekateri udeleženci so se udeležili tudi pestrega programa popoldanskih aktivnosti, ki so potekale po koncu delavnic; obiskali so Muzej iluzij, se preizkusili v karting vožnji ter svojo iznajdljivost pokazali v sobi pobega.

Poletna šola strojništva se je zaključila s prireditvijo, ki je potekala v petek, 24. 8. 2017 ob 13.00 v predavalnici V/8. Na prireditvi je najprej vse pozdravil dekan Fakultete za strojništvo, prof. dr. Mitjan Kalin. Sledile so predstavitve vseh delavnic – udeleženci so sami nazorno predstavili aktivnosti na delavnicah ter pokazali izdelke. Vsi sodelujoči so iz rok dekana prof. dr. Mitjana Kalina in prodekana izr. prof. dr. Matije Jezerška prejeli potrdila o udeležbi na Poletni šoli strojništva.

Vsem udeležencem se zahvaljujemo za udeležbo na Poletni šoli strojništva ter upamo, da se vidimo naslednje leto oz. se čez nekaj let srečamo v predavalnici.

 

Foto: Arhiv FS

nazaj na seznam