Študenti sami izdelali že tri formule, letos tudi električno

datum: 02.10.2018

kategorija: Sporočila za javnost

 

Že tretje leto so se študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, ki delujejo v skupini Superior Engineering, udeležili tekmovanja Formula student. To je eno izmed svetovno najuglednejših in največjih inženirskih tekmovanj, ki ga je ustanovil The Society of Automotive Engineers v ZDA in ga danes podpira svetovna industrija. Letos so nastopili tudi z električno formulo Eldrax.

Študenti sami v daljšem procesu nastajanja izdelka stopnjujejo delo od snovanja, konstruiranja, izdelave enosedežnega športno-dirkalnega avtomobila, ki mora biti ekonomičen, lahko vzdrževan, zanesljiv in visoko zmogljiv, pa vse do izdelave stroškovnega in poslovnega načrta in do končnega preizkušanja ter udeležitve na tekmovanju. Tako so do sedaj s podporo profesorjev, asistentov in raziskovalcev Fakultete za strojništvo in močne podpore industrije izdelali že 3 dirkalnike, v sezoni 2018 pa so se preizkusili na tekmovanju tudi z električno formulo Eldrax, kar je velik dosežek, saj so jo uspeli narediti v enem letu.

Prav ta široka paleta inženirskih izzivov, s katerimi se srečujejo študenti pri izdelavi formul s tako različnimi pogonskimi sistemi, kot so motor z notranjim zgorevanje oziroma baterijski električni pogon, ob hkratnih omejenih finančnih sredstvih dodatno obrusi študente in jim na ustvarjalen način omogoči pridobivanje še dodatnih znanj.

Fakulteta za strojništvo pozdravlja in podpira tovrstna vključevanja študentov in sodelovanje pri različnih projektih, saj s tem na fakulteti pridobljena teoretična znanja spreminjajo v inženirske dosežke. Tovrstne študentske aktivnosti in rešitve, ki jih prinašajo, pa so tudi zelo pomembne za slovenske dobavitelje v avtomobilski industriji.

 

nazaj na seznam