Razkrili smo obeležje v čast akad. zasl. prof. dr. Janezu Pekleniku

datum: 30.11.2018

kategorija: Sporočila za javnost

 

Ljubljana, 30. november 2018 - Akademik zaslužni profesor doktor Janez Peklenik je bil vrhunski znanstvenik svetovnega merila, ki je v svoji karieri pomembno prispeval k razvoju znanosti na področju strojništva. V njegovo čast smo slavnostno razkrili obeležje in ga postavili ob bok njegovih predhodnikov, ki so prav tako pustili velik pečat v razvoju Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. Obeležje, ki se nahaja v avli fakultete, je izdelal kipar Matjaž Štine s pomočjo odlivanja reliefa v bron.

Akademik zaslužni profesor doktor Janez Peklenik je bil raziskovalec, znanstvenik, pedagog, dekan, rektor, akademik, stanovski kolega in prijatelj. Na slovesnosti so se v njegovo čast z nagovori poklonili njegovi stanovski kolegi, predstavniki inštitucij, del katerih je bil tudi akad. Peklenik, ter soproga.

Najprej je vse prisotne pozdravil dekan Fakultete za strojništvo, prof. dr. Mitjan Kalin, in poudaril: Ni veliko posameznikov, ki bi tako močno zaznamovali neko stroko, zato je prav, da se takim posameznikom poklonimo na poseben in trajen način. Današnji dogodek je za Fakulteto za strojništvo zgodovinski dan, ki pa z optimizmom gleda v svetlo prihodnost sodobnega strojništva.

Njegov zadnji učenec in naslednik, prof. dr. Peter Butala, je osvetlil življenje akad. zasl. prof. dr. Peklenika ter se spominjal sodelovanja z njim: Spomnim se, da nam je govoril, naj vedno iščemo nove izzive in naj ne pogrevamo problemov, ki jih obravnavajo drugi. Ponosen sem na to, da sem bil eden od njegovih sodelavcev. Zavedam se, da je to sodelovanje pomembno vplivalo na moje življenje.

Akad. zasl. prof. dr. Igor Grabec, stanovski kolega in osebni prijatelj je v nagovoru akad. zasl. prof. dr. Peklenika opisal: Njegove vrhunske lastnosti so bile zelo izstopajoče v našem raziskovalnem in pedagoškem okolju. Ob njih je bila opazna tudi njegova pedagoška in socialna kakovost, ki se je odražala v svetovanju, spodbujanju in pomoči mlajšim.

Na slovesnosti je spregovoril tudi akad. prof. dr. Tadej Bajd, predsednik Akademije znanosti in umetnosti, katere redni član je akad. zasl. prof. dr. Peklenik postal 29. marca 1979. Z nagovorom se mu je poklonil tudi predsednik Inženirske Akademije Slovenije, dr. Mark Pleško, čustveno noto dogodku pa je z nagovorom dodala soproga akad. Peklenika.

Obeležje akad. zasl. prof. dr. Janeza Peklenika se nahaja v avli Fakultete za strojništvo, na častnem mestu, kjer so že postavljena obeležja njegovih predhodnikov, ki so prav tako pomembno prispevali k razvoju Fakultete za strojništvo. To so: akad. prof. dr. Feliks Lobe, zasl. prof. dr. Albert Struna, akad. zasl. prof. dr. Anton Kuhelj, prof. dr. Zoran Rant, zasl. prof. dr. Franček Kovačec, prof. dr. Ervin Prelog, zasl. prof. dr. Bojan Kraut.

 

Izdelava obeležja

Obeležje v čast akademiku Janezu Pekleniku je izdelano s pomočjo odlivanja reliefa v bron. Relief, premera 30 centimetrov, je pritrjen na granitno ploščo iz pohorskega tonalita. Izdelek je zasnoval in izdelal gospod Matjaž Štine, kipar in kulturni ustvarjalec. Njegova posebnost je dvajset let tehnološkega razvijanja bronastih replik. Ustvaril je več javnih del, kot so portret Jožeta Pučnika ter portret generala Maistra.

 

O akad. zasl. prof. dr. Janezu Pekleniku

Akademik zaslužni profesor doktor Janez Peklenik je bil vrhunski znanstvenik svetovnega merila, ki je v svoji karieri pomembno prispeval k razvoju znanosti na področju strojništva. S svojo jasno vizijo je premikal meje na raziskovalnem področju in kreiral izobraževalni sistem na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani ter kasneje kot rektor Univerze v Ljubljani. Bil je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter ustanovitelj in častni predsednik Inženirske akademije Slovenije.

O akad. zasl. prof. dr. Janezu Pekleniku je bil objavljen prispevek v reviji Ventil. V prispevku se sodelovanja z njim spominja tudi njegov hrvaški kolega, prof. dr. Branimir Milčič, ki se je slavnostnega dogodka tudi udeležil.

 

Foto: Željko Stevanić

nazaj na seznam