Študent Matej Senegačnik je prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani

datum: 05.12.2018

kategorija: Sporočila za javnost

 

V sredo, 5. decembra, 2018 je rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič, podelil Prešernove nagrade študentom Univerze v Ljubljani. To je že 69. generacija študentk in študentov, katerih dela odlikujejo predvsem samostojnost, izvirnost in znanstvena odličnost. 

Študent strojništva, Matej Senegačnik, je za delo z naslovom Lasersko preoblikovanje kovinskih površin na mikrometrski in podmikrometrski skali prejel Prešernovo nagrado UL. Delo je opravil pod mentorstvom doc. dr. Petra Gregorčiča iz Laboratorija za  lasersko tehniko, FS UL. 

Letošnja slavnostna govornica na dogodku, doc. dr. Luca Lovrečić, je študentom z naslednjimi besedami svetovala:  »Ne zadovoljite se s ponujenimi odgovori, temveč z zanosom in po potrebi tudi s kritičnim pogledom stopite preko meja poznanega. Prevzemite aktivno vlogo na svoji karierni poti in kreirajte svojo prihodnost.«

O nagrajencu

Matej Senegačnik je v nagrajeni nalogi eksperimentalno in teoretično pojasnil, kako različni obdelovalni parametri vplivajo na kemijske in topografske značilnosti  mikrometrskih in nanometrskih struktur, ki nastanejo pri interakciji med lasersko svetlobo in snovjo. Rezultati pomembno prispevajo k razvoju novega raziskovalnega področja, ki se je uveljavilo pod imenom laserski inženiring površin. Objavil je 1 znanstveni članek in 3 konferenčne prispevke ter prejel nagrado za najboljše predavanje na mednarodni konferenci.

 

s

Slika: Periodične površinske strukture, ki nastanejo pri obsevanju titana s pikosekundnimi laserskimi bliski.

 

Foto: Studio Nora d.o.o.

nazaj na seznam