Prof. dr. Matija Fajdiga je postal zaslužni profesor Univerze v Ljubljani

datum: 07.12.2018

kategorija: Sporočila za javnost

 

Začetek decembra Univerza v Ljubljani vsako leto prišteje k svojemu obstoju eno leto več, v letošnjem letu je obeležila 99 let delovanja. Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič,  je v četrtek, 6. decembra 2018, na slavesnosti podelil najvišja življenjska priznanja univerze.

Upokojeni profesor Fakultete za strojništvo, prof. dr. Matija Fajdiga, je prejel častni naziv zaslužni profesor Univerze v Ljubljani.

To je najvišje priznanje Univerze v Ljubljani, ki ga podeljujejo za izjemen prispevek k razvoju znanstvene ali umetniške panoge in za predano opravljanje pedagoškega ali mentorskega dela. Rektor je v nagovoru dejal: »Prispevali ste h kakovosti raziskovalnega dela na Univerzi, k razvoju vaših strok v domačem in mednarodnem okolju, uvedli ste nove študijske programe, s svojim delom prispevali k razvoju Slovenije in širše. Hvaležni smo vam tudi za to, da ste vzgojili vaše naslednike, ki lahko posredujejo vaše znanje naprej, ga nadgrajujejo in odkrivajo nova obzorja, tako kot ste to možnost imeli vi, z znanjem, ki ste ga prejeli od starejših generacij. In prav je tako – kajti napredek je mogoč le s prenosom znanja med generacijami.« 

 

O zasl. prof. dr. Matiji Fajdigi

Zasl. prof. dr. Matija Fajdiga je leta 1963 diplomiral, leta 1975 pa doktoriral na FS UL. Leta 1985 je ustanovil Laboratorij za razvojna vrednotenja, leta 2002 Center za razvojna vrednotenja, leta 2005 pa še Katedro za strojne elemente in razvojna vrednotenja, s čimer je uveljavil obratovalno trdnost kot samostojno znanstveno področje. Na FS je deloval kot prodekan in dekan, ter bil 8 let član Upravnega odbora Univerze v Ljubljani. Kot redni profesor se je upokojil leta 2011, do leta 2013 pa je deloval kot znanstveni svetnik. Med ostalimi nagradami je prejel zlato plaketo UL, ter nagrado za življenjsko delo Zveze strojnih inženirjev Slovenije.

 

s

nazaj na seznam