PUHOVA NAGRADA V ROKE YASKAWE IN FAKULTETE ZA STROJNIŠTVO UL

datum: 21.11.2019

kategorija: Sporočila za javnost

 

Puhova nagrada za vrhunske dosežke na področju industrijske robotske tehnologije

Včeraj je v Unionski dvorani potekala svečana podelitev najvišjih državnih priznanj in nagrad za najbolj odlične dosežke slovenskih znanstvenikov, ki jih podeljuje Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti.

Puhovo nagrado so kot skupina prejeli Dr. Hubert Kosler, Erih Arko, Damjan Širaj iz podjetja Yaskawa ter izr. prof. dr. Matija Jezeršek in prof. dr. Niko Herakovič s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. V skupnem sodelovanju so dosegli vrhunske rezultate pri vpeljavi novih znanstvenih dosežkov v razvoj in proizvodnjo industrijskih robotskih tehnologij in izvedbeni odličnosti, vključno z integracijo laserskih tehnologij v proizvodne procese ter nadgradnjo digitalizacije proizvodnje na načelih pametne tovarne.

Po uspešni realizaciji raziskovalnih dosežkov na trgu, je ta skupina raziskovalcev in inženirjev pridobila takšno zaupanje Yaskawe Electric z Japonske, da ji je le-ta zaupala načrtovanje prve tovarne robotov v Evropi oz. v Sloveniji, ki je zgrajena in že obratuje. Tovarna z vsemi detajli procesov je bila popolnoma zasnovana v digitalnem okolju, preden se je gradnja sploh začela, kar je izjemen tehnični dosežek, ki nas na tem področju postavlja na svetovni zemljevid. To je bil prvi takšen pristop, gledano v širši regiji. Prvi roboti so bili izdelani v novembru leta 2018. Z novimi 150 visoko kvalificiranimi delovnimi mesti bo po dosedanjih predvidevanjih proizvodnja do leta 2022 dosegla 6000 robotov v vrednosti cca. 100 milijonov EUR letno z maksimalno proizvodno kapaciteto do 10.000 robotov letno. Vse to ima izjemno velik pomen za Slovenijo, predvsem pa za občino Kočevje, ki se je doslej soočala s 25% brezposelnostjo.  Dosežki so v največji možni meri rezultat tesnega sodelovanja med podjetjem Yaskawa in Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Za izjemne dosežke in zasluženo nagrade nagrade nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo!

PUHOVA NAGRADA

 

 

 

nazaj na seznam