OBISKAL NAS JE PREDSEDNIK EVROPSKEGA RAZISKOVALNEGA SVETA

datum: 28.11.2019

kategorija: Sporočila za javnost

 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport danes, 28. novembra 2019 gosti predsednika Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), prof. dr. Jean-Pierre Bourguignona. V čast nam je, da je bila Fakulteta za strojništvo UL izbrana za gostitev osrednjega dogodka obiska, saj smo institucija, ki sodi med najuspešnejše raziskovalne organizacije pri pridobivanju ERC projektov. Znanje sodobne tehnike mora preiti v realno življenje in ponosni smo, da smo v zadnjih dveh letih prejeli kar dva izmed najprestižnejših evropskih projektov, t.i. ERC-projekta, kakršnih je bilo v Slovenijo v dveh desetletjih podeljenih le enajst. Prav ERC-projekti predstavljajo najbolj prestižen del evropskega raziskovalnega prostora, ker povezujejo vrhunsko znanost in uporabno vrednost znanosti v širšem družbenem okolju. In to mora biti cilj večine znanosti, ki jo ustvarjamo: da torej neposredno sodeluje in pomaga družbi za kakovostnejše življenje, za boljši jutri vseh.

Predsednik ERC je svoj obisk pričel z obiskom laboratorijev obeh dobitnikov ERC sredstev iz Fakultete za strojništvo UL in sicer prof. dr. Matevža Dularja in doc. dr. Jaka Tuška. Sledil je posvet z uvodnim pozdravom prodekana Fakultete za strojništvo prof. dr. Andreja Kitanovskega in rektorja Univerze v Ljubljani prof. dr. Igorja Papiča, ki sta besedo predala osrednjemu gostu prof. dr. Jean-Pierre Bourguignonu. Predsednik je na obisku  na naši fakulteti izpostavil da so »bistvene raziskave, ki jih ERC spodbuja mejne raziskave in resnično si prizadevamo, da ne bi ustvarjali ločnic med temeljnimi, uporabnimi in tehničnimi raziskavami. Mislimo, da ta pristop dokazano deluje in vidimo, da na ta način lahko podpremo številne inženirje, ki tako dobijo osnovno podporo za temeljne raziskave in te rezultate prenašajo širše v družbo. Skratka v prihodnje bo ERC dajal prednost tistim projektom, ki bodo zasledovali prelomne raziskave. Pomembna nam je znanstvena odličnost in strojništvo je panoga, ki je ne smemo spregledati« je bil prepričan predsednik.

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo nam je zaupal, da na ministrstvu vlagajo vedno večje napore, ki bi pomagali raziskovalcem zmagati na enem izmed najbolj tekmovalnih razpisov v svetu znanosti. Poudaril je, da so pri tem pomembne izmenjave izkušenj med dobitniki in bodočimi prijavitelji, zato je bilo jedro današnjega obiska prav posvet med preteklimi in bodočimi dobitniki. Svoje izkušnje in znanje so z nami delili šesti dobitniki ERC sredstev iz treh različnih institucij, pri čemer sta Fakulteto za strojništvo zastopala prej omenjena dr. Dular in dr. Tušek. Uspešni prijavitelji so nam zaupali male skrivnosti velikih uspehov, predvsem v času prijave projekta. Ministrstvo pa razmišlja še dlje in sicer v čas po koncu trajanja projekta. Skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije ARRS želijo vzpostaviti mehanizem, ki bi omogočal dobitnikom finančno podporo tudi po koncu projekta in jim s tem omogočiti nadaljevanje odlične znanosti.

Napovedi za prihodnost financiranja znanstvenih projektov pa so navdušujoča. Predsednik nam je zaupal, da je Evropska komisija predlagala 100 milijard eurov za prihodnje 7 letno obdobje, Evropski parlament je šel še korak dlje s predlogom 120 milijard eurov. Sledijo torej trda pogajanja s članicami Evropske unije. Predsednik je poudaril, da je trenutno njegova bistvena naloga, da prepriča čim več ministrstev za finance držav članic Unije, da je vrhunska znanost področje v katerega moramo vlagati. Vrhunska znanost pa domuje tudi na naši fakulteti, zato se nam za finančno podporo revolucionarnih idej naših znanstvenikov ni potrebno bati.

PREDSEDNIK ERC 1 PREDSEDNIK ERC 3 PREDSEDNIK ERC 2  PREDSEDNIK ERC 4 PREDSEDNIK ERC 5

nazaj na seznam