NA DOMU VALENTINA STANIČA ZNIŽANJE OKOLJSKIH VPLIVOV ZA VSAJ 30 %

datum: 28.09.2020

kategorija: Sporočila za javnost

 

Fakulteta za strojništvo, natančneje ekipa Laboratorija za termoenergetiko je skupaj s slovenskimi partnerji Planinsko zvezo Slovenije (PZS), Razvojnim centrom za vodikove tehnologije (RCVT) in Planinskim društvom Javornik-Koroška Bela kljub nenavadnemu letu v okviru evropskega projekta LIFE SustainHuts uspela z namestitvijo novega sistema za zagotavljanje električne energije iz obnovljivih virov energije v planinski koči Dom Valentina Staniča v slovenskih Alpah (2332 nmv.).

s

Slika 1: V planinski koči Dom Valentina Staniča pod Triglavom (2332 m) električni generator na fosilna goriva ni več potreben

Nameščen je bil fotovoltaični sistem nazivne moči 6000 W in vetrna turbina nazivne moči 1000 W skupaj z baterijskim skladom kapacitete 1500 Ah na 24V (36 kWh). Nadgrajen je bil tudi nadzorni sistem in sistem zajema ter obdelave obratovalnih podatkov (VictronColorControl GX). Sistem so testirali tri mesece vse do 20. septembra 2020, ko se je planinska koča zapla. Delovanje je mogoče spremljati tudi prek spletnega dostopa, ki omogoča hitro prepoznavanje morebitnih obratovalnih težav in spremljanje deležev proizvedene električne energije iz PV ali vetra.

slika

Slika 2: Dušan Prašnikar (PZS) in Olga Oven, predsednica Planinskega društva Javornik-Koroška Bela

»Delovanje sistema je popolno. Do letos smo bili navajeni vsaj dve uri vsak dan uporabljati bencinski agregat. Leta 2020 nič več, saj ga nismo zagnali niti za minuto. Za nameček ugotavljamo, da nismo sploh uspeli porabiti vse razpoložljive električne energije, zato moramo v prihodnosti povečati porabo električne energije (smeh)«, pravi Olga Oven, predsednica Planinskega društva Javornik-Koroška Bela, ki je odgovorna za oskrbovanje in delovanje koče.

slika

Slika 3: 3 kW PV sistem, nameščen na pomožni zgradbi, in 1 kW vetrna turbina StormyWings

PV sestoji iz 20 PV modulov, vsak moči 300 W (Luxor Ecoline 300), in je deloma nameščen (3 kW) na strehi planinske koče, deloma (3 kW) na strehi pomožne stavbe. Vetrna turbina z močjo 1 kW je nameščena na optimalnem mestu glede na razpoložljivost vetra. Bencinski agregat ostaja v sistemu kot »back-up« oz. za oskrbo ob nepredvidenih napakah.

Znižanje okoljskih vplivov za vsaj 30%

LCA izračuni kažejo, da zgolj zaradi neuporabe bencinskega agregata lahko pričakujemo znižanje emisij (CO2, SOX, NOX, PM) za vsaj 30 % na letni ravni, medtem ko pričakujemo 23 % znižanje emisij toplogrednih plinov. V LCA izračun je vključena popolna energetska oskrba (električna energija in toplota) planinske koče pred in po energetski sanaciji.

slika

Slika 4: Znižanje emisij po namestitvi novega sistema za zagotavljanje električne energije iz obnovljivih virov energije

slika

Slika 5: Sistem za zagotovitev električne  energije v planinski koči Dom Valentina Staniča pod Triglavom

 

Skupina slovenskih partnerjev iz projekta LIFE SustainHuts je kočo obiskala pred zaprtjem septembra in preverila sistem, namestila meroslovno vremensko postajo in uradno zaključila še eno uspešno zgodbo v projektu Sustainhuts. Ob tej priložnosti gre zahvala tudi Slovenski vojski, ki je pomagala pri prevozu vseh potrebnih komponent na kočo in iz nje.

 

slika

Slika 6: Slovenski partnerji (FS, PZS, RCVT) med poletom na Dom Valentina Staniča pod Triglavom

 

 

nazaj na seznam