RAZISKOVALCA FS PREJELA REKTORJEVO NAGRADO ZA NAJ INOVACIJO UNIVERZE V LJUBLJANI 2020

datum: 13.11.2020

kategorija: Sporočila za javnost

 

Tradicionalni natečaj Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI) in vzpodbuja vstop tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej na trg.  Letos je, zaradi trenutnega epidemiološkega stanja, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič nagrade podelil prek spleta. Ponosni smo, da sta nagrado za najboljšo inovacijo v kategoriji raziskovalke in raziskovalci, za projekt z naslovom ArcLub One, prejela asist. dr. Damir Grguraš in Luka Sterle iz Fakultete za strojništvo.

ArcLub One je inovativen sistem za dovod kapljevite faze kriogenega medija v rezalno cono pri kriogenem odrezavanju. Sistem z združitvijo kriogenega medija CO2 in mazalnega medija zagotavlja trajnostno in čisto odrezavanje težko obdelovalnih materialov, kot so nerjavna jekla, titanove in nikljeve zlitine. Pri tem se podaljša obstojnost rezalnih orodij do 200 odstotkov, poveča se produktivnost, stroški odrezavanja pa se znižajo tudi do 50 odstotkov. Sistem ArcLub One je v fazi patentne prijave in je pripravljen za uporabo v industrijskem okolju.

 »Vesel sem, da je ne glede na težavne in nepredvidljive razmere še vedno dovolj volje za raziskovanje in inoviranje. Ponosen sem, da na Univerzi v Ljubljani ne primanjkuje takšnih ljudi, ki tako na najlepši način pripomorejo k razvoju družbe,« je ob tej priložnosti povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič.

V imenu Fakultete za strojništvo vsem nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo!

nagrada 1

nazaj na seznam