NIZKO-OGLJIČNE TEHNOLOGIJE ZA SKORAJ NIČ ENERGIJSKE STAVBE

datum: 16.11.2020

kategorija: Sporočila za javnost

 

Sodelavci Laboratorija za okoljske tehnologije v zgradbah (LOTZ) so objavili raziskave na področju gradnikov in tehnik skoraj nič energijskih stavb v poglavjih v knjigah, ki sta jih izdali založbi Elsevier in Taylor & Francis Group.  

V poglavju Performance of multilayer glass and BIPV facade structures (Elsevier) so prikazane raziskave večslojnih in prezračevanih zastekljenih gradnikov ovoja stavb z integriranimi sončnimi celicami in elementi za shranjevanje toplote s fazno spremenljivo snovjo. Raziskava je bila usmerjena na optimiranje geometrijskih in snovnih lastnosti integriranih hranilnikov na učinkovitost sončnih celic in zmanjšanje toplotne obremenitve stavb.

d

V poglavju Passive and Free Cooling of Buildings (Taylor & Francis Group) pa so prestavljene raziskave lastnosti gradnikov mest, ovoja stavb in tehnik naravnega hlajenja stavb, s katerimi občutno zmanjšamo rabo energije za hlajenje stavb. V delu so predstavljeni modeli za numerično modeliranje, ki jih lahko prenesemo v računalniška orodja za modeliranje toplotnega odziva stavb in njihova validacija z in-situ eksperimenti, ki smo jih opravili v LOTZ.

medved

 

nazaj na seznam