TOPLOTNI TOKOKROGI IN INTEGRIRANA TOPLOTNA VEZJA

datum: 24.12.2020

kategorija: Sporočila za javnost

 

Ste se že kdaj vprašali, če bi lahko analogno električnim elementom in njihovim tokokrogom tvorili toplotne nano, mikro, ali celo makroskopske sisteme?  Kaj bi to pomenilo? Kakšne elemente bi potrebovali? V kakšnih aplikacijah bi lahko bili taki elementi uporabljeni? Prva misel gre seveda toplotnim vodnikom in danes modernemu grafenu. Kaj pa ostalo?

V Laboratoriju za hlajenje in daljinsko energetiko Fakultete za strojništvo UL so ideje na tem področju zasnovali že pred približno desetimi leti, zadnjih tri do pet let pa z intenzivnimi raziskavami uresničujejo prvotne in seveda tudi nove prebojne ideje. Skladno s tem se povezujejo z najboljšimi inštitucijami na svetu. Vrhunski strokovnjaki najprestižnejših univerz na svetu opisujejo področje toplotnih kontrolnih elementov in naprav kot renesanso prenosa toplote.

Na povabilo revije Advanced Electronic Materials (IF=6.593) so raziskovalci iz Laboratorija za hlajenje in daljinsko energetiko Fakultete za strojništvo UL, v sodelovanju z raziskovalci iz univerz TU Twente in Stanford, objavili dva obsežna pregledna članka s področja toplotnih kontrolnih elementov. Pregledna članka opisujeta dosedanje raziskave, dognanja in dosežke toplotnih kontrolnih elementov, osnovanih na principih fizike kondenzirane snovi, mikrofluidike ter mikro-elektro-mehanskih sistemov (MEMS). Pregled obsega kritično obravnavo dosedanjega razvoja, priročno primerjavo toplotnih kontrolnih elementov iz literature ter hkrati podaja smernice nadaljnjega razvoja in uporabe toplotnih kontrolnih elementov.

Pregledna članka sta prosto dostopna na povezavah:

- tekočinski in mehanski toplotni kontrolni elementi 

- trdninski toplotni kontrolni elementi 

 

Kitanovski

nazaj na seznam