IDENTIFIKACIJA OBRATOVALNIH OBLIK S POMOČJO KORELACIJE DIGITALNIH SLIK IN LASERSKO-FORMIRANEGA PIKČASTEGA VZORCA

datum: 03.05.2021

kategorija: Sporočila za javnost

 

Izvedba identifikacije pomikov s pomočjo korelacije digitalnih slik (ang. Digital Image Correlation) zahteva prisotnost pikčastega vzorca, zaradi česar je potrebna modifikacija strukture (npr. nanos barve).

Alternativno lahko pikčast vzorec na površini formiramo s pomočjo interference laserske svetlobe, ki je posledica hrapavosti površine in osvetljevanja z lasersko svetlobo. Modifikacije površine zato niso potrebne.  Interferenčni vzorec, ki ga povzroči odbijajoča svetloba od hrapave površine je sestavljen iz svetlih pik, ki se pomikajo skupaj s strukturo. Velikost pik določa hrapavost površine, postavitev eksperimenta in optičnega sistema. Doslej predstavljene metode omogočajo formiranje pikčastega vzorca na podlagi laserske svetlobe zgolj za relativno majhne površine (cca. 10 mm x 10 mm); raziskovalci Fakultete za strojništvo so vpeljali novo metodo, ki merilno območje znatno poveča (25 cm x 25 cm). Raziskava predstavljene metode je potekala na treh eksperimentalnih primerih: dve meritvi gibanja togega telesa in meritev nihajnih oblik celega vidnega polja. 

Eksperimenti so pokazali, da je gibanje mogoče identificirati tudi, ko so amplitude nihanja v območju 0,1 µm (območje ene tisočinke slikovnega elementa).

Celoten članek je dostopen na: http://lab.fs.uni-lj.si/ladisk/?what=abstract&ID=280

Identifikacija obratovalnih oblik

 

nazaj na seznam