PODELJEN MEDNARODNI PATENT ZA RAZVOJ LASERSKEGA SISTEMA ZA ČIŠČENJE KOMPLEKSNIH S TEKOČINO NAPOLNJENIH KANALOV

datum: 22.09.2021

kategorija: Sporočila za javnost

 

Sistem temelji na uporabi kratkih laserskih bliskov, ki se jih v tekočinski kanal uvaja skozi vlakensko konico. Tik ob konici se zaradi visoke absorptivnosti laserske svetlobe v tekočini pojavijo parni in kasneje kavitacijski mehurčki, ki povzročijo intenzivno gibanje tekočine in s tem čiščenje preko celotnega volumna kanala.

laserski-sistem

Laserski sistem (a) za čiščenje tekočinskih kanalov, kakršni so na primer zobni koreninski kanali (b). Laserski bliski se v kanal uvajajo skozi vlakensko konico. Drugi blisk se sproži tik pred kolapsom prvih mehurčkov (c), s čimer se gibanje tekočine pospeši do mere, da se izsevajo udarni valovi (d).

Bistvo inovacije je uporaba zaporednih laserskih bliskov, ki so medsebojno sinhronizirani tako, da se izkorišča resonančni pojav rasti in kolapsa kavitacijskih mehurčkov. S tem se v primerjavi s konvencionalnimi tehnikami bistveno poveča učinkovitost čiščenja.

Rešitev je posebej uporabna povsod kjer ni mogoč neposredni dostop do vseh predelov, ki jih želimo očistiti. Takšen primer so zobni koreninski kanali, ki jih je potrebno tekom zdravljenja natančno očistiti, da ne pride do kasnejše infekcije in zapletov. Podjetje Fotona predstavljeno rešitev že uspešno trži v svojih laserskih sistemih pod znamko SWEEPS (ang.: Shock Wave Enhanced Emission Photoacoustic Streaming).

Patent je dostopen na: https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/053776282/publication/EP3510961B1?q=EP3510961%20B1

nazaj na seznam