DR. SAŠA BAJT JE AMBASADORKA ZNANOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE

datum: 11.12.2021

kategorija: Sporočila za javnost

 

Dr. Saša Bajt, vodja skupine za Röntgensko optiko na DESY, Hamburg, Nemčija je na podelitvi nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni dejavnosti prejela naziv Ambasadorka znanosti Republike Slovenije za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini.

Dr. Bajtovo je za prejem priznanja predlagala Fakulteta za strojništvo UL, po sklepu Senata z dne 18. 3. 2021, zaradi izjemno plodnega, dolgoletnega sodelovanja s fakulteto na področju dinamike tekočin dostave vzorcev v intenzivne vire laserske svetlobe. Je izjemno prodorna pri vključevanju fakultete v projekte, povezane z vodilno eksperimentalno infrastrukturo v DESY ter na njej omogoča praktično izobraževanje številnim dodiplomski, magistrskim in doktorskim študentom fakultete.

Po podelitvi nagrad je dr. Saša Bajt za Odmeve (RTV Slovenija) povedala, da v zadnjih letih izredno uspešno sodeluje s Fakulteto za strojništvo UL, v Nemčiji pa sodeluje s slovenskimi študenti. Kot glavne izzive Slovenije na področju znanosti v prihodnje pa vidi: večje odpiranje, bolj tesno povezovanje in izkoriščanje priložnosti na evropskem nivoju.

sasa

Dr. Saša Bajt ob prejemu priznanja Ambasadorka znanosti Republike Slovenije. Vir fotografije (RTVSLO)

Iskrene čestitke vsem prejemnicam in prejemnikom nagrad!

Podelitev si lahko v celoti ogledate na tej povezavi.

 

Ob prejemu visoke državne nagrade Ambasadorka znanosti Republike Slovenije bo imela dr. Saša Bajt v torek, 14. decembra 2021, ob 11. uri, predavanje Fokusiranje in slikanje z rentgenskimi žarki v Leskovarjevi sobi Fakultete za strojništvo UL. Zaradi omejitev števila udeležencev v predavalnice, bo predavanje moč spremljati tudi prek spleta, na Zoom povezavi.

 

Kratek opis predavanja dr. Saše Bajt:

Fokusiranje in slikanje z rentgenskimi žarki

 

dr. Saša Bajt

 

Center for Free Electron Laser Science, DESY, Hamburg, Nemčija

Centre for Ultrafast Imaging, University of Hamburg, Hamburg, Nemčija

 

Evropski rentgenski laser prostih elektronov (European X-ray Free Electron Laser) je trenutno največji in najmočnejši rentgenski laser na svetu. Za učinkovito uporabo tega laserja ter drugih intenzivnih virov rentgenske svetlobe je potrebno razviti nove metode in tehnologije. V predavanju se bom osredotočila predvsem na dve temi: na dostavo vzorcev, kjer imamo zelo uspešno sodelovanje s Fakulteto za strojništvo, ki nas podpira z numeričnimi simulacijami dinamike tekočin, in na novo, inovativno rentgensko optiko, ki temelji na večplastnih strukturah. Te interferenčne odsevne strukture je mogoče oblikovati za skoraj poljubno valovno dolžino znotraj spektralnega območja, ki sega od EUV do trdih rentgenskih žarkov. Z difrakcijsko optiko, ki temelji na večplastnih Laue lečah, lahko z visoko učinkovitostjo osredotočamo rentgenske žarke na nanometrske točke. S to optiko smo dosegli rekordni fokus trdih rentgenskih žarkov. V predavanju bom predstavila koncept, najnovejše rezultate razvoja in zmogljivosti teh leč.

 

 

nazaj na seznam