HIDRODINAMSKA KAVITACIJA UČINKOVITO INAKTIVIRA KROMPIRJEV VIRUS Y V VODI

datum: 31.12.2021

kategorija: Sporočila za javnost

 

Laboratorij za vodne in turbinske stroje (LVTS) je v okviru projekta ERC CABUM skupaj z Nacionalnim inštitutom za biologijo prvič raziskal učinkovitost hidrodinamske kavitacije za inaktivacijo krompirjevega virusa Y (PVY). Rezultati študije, objavljeni v priznani reviji Ultrasonics Sonochemistry (IF: 7,491), so pokazali, da lahko hidrodinamska kavitacija uspešno inaktivira virus PVY.

V mnogih okoljih čista voda postaja luksuz, ki si ga ne moremo več privoščiti. Ena izmed možnosti za preprečevanje njenega pomanjkanja je ponovna uporaba odpadne vode. Težava pa je, da taka voda vsebuje različna onesnažila. Zavedati se moramo, da je odpadna voda vsebuje toksične spojine, dodatno pa lahko služi tudi kot prenosna pot za patogene bakterije in viruse. Širjenje virusov, ki se prenašajo z vodo, je še posebej problematično, če se kontaminirana voda brez ustreznega čiščenja ponovno uporabi v kmetijstvu, saj le to lahko vodi do izgub pridelka, finančnih izgub in v skrajnem primeru do pomanjkanja hrane. Da bi preprečili nevarnost prenosa virusa, je treba vodo za namakanje predhodno ustrezno obdelati. Zato iščemo nove, okolju prijazne in visoko učinkovite tehnologije čiščenja.

Ugotovili smo, da se poškodba proteinske kapside pojavi hitreje in očitneje kot poškodba genomske RNA in ima zato vodilno vlogo pri inaktivaciji PVY. Poleg tega smo pokazali, da močni oksidanti, ki se med kavitacijo tvorijo in situ, niso vplivali na inaktivacijo virusa, kar kaže na prevladujoč vpliv ekstremnih mehanskih učinkov, ki nastanejo v mikrookolju v bližini mehurčkov. Pionirska študija, ki je prva raziskala inaktivacijo evkariontskega virusa s kavitacijo, bo navdihnila dodatne raziskave na tem področju in služila za nadaljnje izboljšanje kavitacije kot tehnologije dekontaminacije vode.

Spletna povezava do članka: https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2021.105898

Hidrodinamska kavitacija

 

nazaj na seznam