PRVI PRIMERI MONOLITNIH 3D NATISNJENIH DIELEKTRIČNIH AKTUATORJEV V ENEM PROCESU IZDELAVE

datum: 26.07.2022

kategorija: Sporočila za javnost

 

Raziskovalca s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani poročata o prvih primerih monolitnih 3D natisnjenih dielektričnih aktuatorjev v enem procesu izdelave z uporabo komercialno dostopnega ekstruzijskega 3D tiskalnika in termoplastičnih filamentov. Niti enoslojni, niti zloženi dielektrični aktuatorji do sedaj niso bili 3D natisnjeni z ekstruzijo termoplastičnih filamentov v enem samem procesu.

Tibor1

Razširjena tehnologija 3D tiska, ki bazira na ekstruziji termoplastičnega filamenta omogoča skaliranje, individualizacijo, vgradnjo in združevanje funkcionalnih 3D tiskanih struktur (aktuatorjev, senzorjev, generatorjev itd.) v večnamenske strukture brez modifikacij tehnologije izdelave.

Raziskovalca sta 3D natisnila štiri aktuatorje z različnimi aktivnimi območji in številom naloženih aktivnih plasti. Funkcionalnost 3D-natisnjenih aktuatorjev sta prikazala z dinamično elektromehansko karakterizacijo v konfiguraciji s prostim pomikom in blokirano silo v širokem frekvenčnem območju (do 5 kHz). Aktuatorji so primerni za aplikacije, ki zahtevajo visokofrekvenčne resonatorje ali konstantno karakteristiko v podresonančnem območju.

Metode izdelave in karakterizacije 3D natisnjenih aktuatorjev sta objavila v eni vodilnih znanstvenih revij na področju mehanskih sistemov International Journal of Mechanical Sciences (IF = 6.772).

Povezava do članka: https://doi.org/10.1016/j.ijmecsci.2022.107555

nazaj na seznam