TRAJNO-DINAMIČNI ELASTOKALORIČNI REGENERATOR Z REKORDNIMI HLADILNIMI IN GRELNIMI KARAKTERISTIKAMI

V sklopu ERC projekta SUPERCOOL (Superelastične porozne strukture za učinkovito elastokalorično hlajenje) so raziskovalci Fakultete za strojništvo (UL) predstavili razvoj in delovanje novega koncepta tlačno obremenjenega elastokaloričnega regeneratorja za uporabo v hladilnih napravah in toplotnih črpalkah prihodnosti. Elastokalorično hlajenje namreč velja za eno najprespektivnejših alternativ okolju škodljivi parno-kompresiski tehnologiji hlajenja. Razvit elastokalorični regenerator, kot prvi na svetu, izkazuje trajno dinamično delovanje ter hkrati rekordne hladilne in grelne karakteristike, ki po svojih specifičnih lastnostih presegajo vse do sedaj izdelane kalorične hladilne naprave. Regenerator presega temperaturni razpon 30 K in dosega hladilne ter toplotne moči preko 60 W (4,4 kW na kg uporabljenega elastokalorilne materiala). Raziskava je bila objavljena v prestižni reviji Joule (IF=46,048).

Tušek

Slika: Delovanje elastokaloričnega regeneratorja

Raziskava dokazuje, da je možno razviti trajno dinamične elastokalorične naprave z izjemnimi hladilnimi in grelnimi karakteristikami, kar odpir vrata nadaljnemu razvoju učinkovitih in okolju prijaznih elastokaloričnih hladilnih naprav.

Članek je prosto dostopen na: https://doi.org/10.1016/j.joule.2022.08.011 in https://www.cell.com/joule/fulltext/S2542-4351(22)00412-3.

 

nazaj na seznam