VABLJENI NA DNEVE STROJNIŠTVA 2022

datum: 10.09.2022

kategorija: Sporočila za javnost

 

Dnevi strojništva bodo potekali od torka, 27. 9., do petka, 30. 9., od 9.00 do 13.00, ko so ogledi namenjeni šolskih skupinam. Vabljeni, da Dneve strojništva obiščete v petek, 30. 9., od 17. do 22. ure, ko bo v Tehniškem muzeju Slovenije potekala še Noč raziskovalcev in bo obisk brezplačen; in v nedeljo, 2. 10., od 10. do 18. ure. V nedeljo bodo demonstracije potekale vsako polno uro (10.00, 11.00, 13.00, 15.00, 16.00, 17.00), ogledate pa ji jih lahko z nakupom muzejske vstopnice.

S strojništvom se v življenju in okolju srečujemo na vsakem koraku. Inženirji strojništva pretvarjajo ideje v izdelke in z njimi soustvarjajo sodobno resničnost ter iščejo rešitve za izzive, ki šele prihajajo. Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani je ena izmed najboljših in najbolj tržno usmerjenih raziskovalno-visokošolskih ustanov v Sloveniji. Izobražuje inženirje, ki so kos najzahtevnejših izzivom prihodnosti, zato so zelo iskani in hitro dobijo zaposlitev.

Na letošnjih Dnevih strojništva bo devet demonstracij, ki si jih bodo obiskovalci lahko ogledali od blizu in pri njih tudi sodelovali, in sicer: graviranje obeska na CNC stroju, vlakenski laserji, pametna solarna rožica, infrardeča termografija, hranilnik toplote in solarni panel, študentski dvosedežnik (Student Roadster), tribologija, mazanje in nanotehnologija, 3D tiskanje in Stewardova simulacijska ploščad.

Dnevi strojništva, ki potekajo v Tehniškem muzeju Slovenije, so namenjeni učencem, dijakom in širši javnosti. Njihov cilj pa je približati možnosti in priložnosti za udejstvovanje pri ustvarjalnem in inovativnem premagovanju izzivov prihodnosti ter jim ponuditi vpogled v privlačen svet inženirskega ustvarjanja.

Program si v celoti lahko preberete na spletni strani Tehniškega muzeja Slovenije.

nazaj na seznam