3D tisk modela vozila in meritve njegovih aerodinamičnih lastnosti

Ko se vozilo giblje skozi zrak, nanj deluje sila zračnega upora. Poleg hitrosti gibanja in lastnosti zraka je sila zračnega upora odvisna tudi od oblike vozila. Cilj delavnice je preko praktičnega eksperimentalnega dela na pomanjšanih 3D tiskanih modelih vozil v vetrovniku spoznati, kako se meri aerodinamične lastnosti poljubnih oblik in na osnovi meritev ovrednotiti različne oblike vozil.   

Udeleženci se boste na naši delavnici ukvarjali z naslednjimi vsebinami:

  • Pripravili boste različne oblike pomanjšanih modelov vozil in jih izdelali z uporabo postopka 3D tiskanja. 
  • Spoznali boste vetrovnik za določanje aerodinamičnih lastnosti teles poljubnih oblik. Pri tem boste spoznali različne načine merjenja hitrosti toka zraka in merjenje sil zračnega upora, ki delujejo na 3D tiskan model vozila v vetrovniku. 
  • Izmerili boste aerodinamične lastnosti 3D tiskanih modelov vozil ter primerjali njihove koeficiente zračnega upora, intenzivnost generiranega zvoka, ki nastane zaradi vetra v okolico in kako tok zraka obteka model vozila.    

 

Več informacij: Laboratorij za meritve v procesnem strojništvu (LMPS), Laboratorij za energetske delovne stroje in tehnično akustiko (LDSTA)  

Kontakt: dr. Gregor Bobovnik (gregor.bobovnik@fs.uni-lj.si), Tadej Novakovič (tadej.novakovic@fs.uni-lj.si)

  delavnica Kutin

Cilj delavnice je preko praktičnega eksperimentalnega dela na pomanjšanih 3D tiskanih modelih vozil v vetrovniku spoznati, kako se meri aerodinamične lastnosti poljubnih oblik in na osnovi meritev ovrednotiti različne oblike vozil.


Prijavnica


D
DP
DPN
DA
NE
DA
NE
S
M
L
Strinjam se, da organizator uporablja zgornje podatke udeležencu/-ki za izvedbo in analizo izvedene poletne šole, za obdelavo, objavo rezultatov in nadaljnje obveščanje o aktivnostih poletne šole. S prijavo na Poletno šolo dovoljujem fotografiranje, snemanje ter objavo posnetkov za potrebe promocije Poletne šole strojništva, v organizaciji Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. Izjava o varstvu osebnih podatkov.
Da
6+7=