Gradnja modela letala

s

1. DAN
Predavanje o tem kako in zakaj letalo leti (aerodinamika, mehanika leta letala, stabilnost letala, položaj težišča); Predavanje o materialih, ki se bodo uporabili za gradnjo (depron, balza, pertinax, sekundno lepilo); Predavanje o sistemih na letalu (baterija, servo motorji, krmilnik motorja, brezkrtačni motor, RC sprejemnik, aktivna stabilizacija s pomočjo žiroskopov). Razložili in pokazali bomo namen in delovanje posameznih komponent; Predavanje o daljinskem vodenju letala, kako se letalo upravlja z daljinskim upravljalnikom (RC sprejemnik, RC oddajnik) ; Predavanje o pogonskih bateijah (NiCd, NiMh, LiIon, LiPo, LiFe), njihova varna uporaba, način polnjenja; Predavanje o koristnem tovoru na letalu, ki bo v našem primeru miniaturna kamera; Preprost preračun letala. Izračunali bomo koliko mora biti letalo veliko, da bo nosilo lastno konstrukcijo, sisteme na letalu in manjši tovor (kamero).  

2. DAN
Zasnova letala v SolidWorksu, izdelava virtualnega 3D modela letala. Predvideli bomo lego vseh sistemov na letalu in jih umestili na 3D model; Določitev nevtralne točke in položaj masnega središča letala; Izdelava delavniških risb delov letala in izvoz risb v format, ki jih prepozna rezkalni stoj.  

3. DAN
Rezkanje delov letala po delavniških risbah, ki jih bomo uvozili iz SolidWorksa; Sestavljanje nosilne konstrukcije letala (lepljenje); Vgradnja sistemov na letalo; Preizkus sistemov na letalu. Preizkus delovanja servo motorjev za premikanje krmil, določitev pravilne smeri in kota odklona krmilnih površin. Preizkus delovanja motorja in merjenje vlečne sile motorja; Tehtanje letala in merjenje položaja težišča ter prilagajanje položaja komponent, da bo težišče na pravem mestu, ki smo ga prej izračunali.  

4. DAN
Preizkus letala v letu. Odšli bomo na travnik in vsaka ekipa bo preizkusila svoje letalo v letu; Premikali bomo težišče naprej/nazaj in v letu opazovali, kako to vpliva na stabilnost letala in kaj prav zaprav pomeni stabilnost letala; Dogajanje bomo dokumentirali in posneli film s tal in s kamero na letalu; Vsak udeleženec se bo lahko preizkusil v upravljanju letala preko kabla učitelj-učenec, kar bo zagotovilo varnost udeležencem in letalu.    

Več informacij:  izr. prof. dr. Tadej Kosel (tadej.kosel@fs.uni-lj.si)

s


 Prijava na delavnico ni več odprta.