HPC-High Performance Computing

s


Fakulteta za strojništvo UL se zaveda pomena znanja superračunalništva in s poletno delavnico visoko-zmogljivega računalništva bodočim študentom naravoslovnih ved predstavlja možnosti, ki jih omogoča HPC. Dijaki in osnovnošolci se pod vodstvom mentorjev seznanjajo z uporabo HPC v znanosti in tehniki s praktičnimi vajami na superračunalniku HPCFS in z izgradnjo malega sestava na osnovi Raspberry Pi3.

Za koga? Za vse osnovnošolce in srednješolce, ki si želijo vstopiti v svet superračunalništva, odkriti različne programske jezike in programe za simulacije ter pridobiti osnove v poganjanju vzporednih programov. Program je prirejen, da udeleženci vstopijo v svet programiranja ter dobijo kratek vpogled v področje superračunalništva. Delavnica ni primerna za osnovnošolce brez predhodnega znanja programiranja. 

Opis: Znanje programiranja in uporaba programov za simulacijo je za sodobnega inženirja orodje, s katerim lahko preverja in načrtuje izdelke. Kar je bilo včasih možno narediti le s preizkušanjem, je sedaj možno narediti s pravimi simulacijami.  V sodobnem svetu ni več možno samo z miselnim preizkusom postaviti pravilne rešitve, ampak je to naporno iskanje najboljše izvesti z uporabo HPC-ja in ustreznimi orodji. Zaradi iterativnega načina iskanja rešitev je ta proces hiter in učinkovit. Programiranje je proces, kjer se naši miselni modeli in logično razmišljanje najbolj izkristalizirajo in to računalnik nadzorovano izvaja. Sama računska moč HPC-ja nam ne skrajša procesa razvoja, vendar je za to potrebno potrebno porazdeliti delo na več procesorjev. Zato se bomo na šoli superračunalništva posvetili predvsem na pregled paralelnih možnosti in programiranje s primeri na HPCFS, ki nam bo na primerih razkril vse prednosti, ki jih imajo strojniki pri svojemu delu.

Podrobnejše informacije o delavnici  so podane na spletni strani http://hpc.fs.uni-lj.si/poletna-delavnica-hpc 

Več informacij:  Laboratorij LECAD 
Kontakt: doc. dr. Leon Kos: leon.kos@lecad.fs.uni-lj.si


 Prijava na delavnico ni več odprta.