Izdelava enostavnega toplotnega pogonskega stroja

Škotski izumitelj James Watt je izboljšal parni stroj in s tem omogočil začetek industrijske revolucije, ki nas je pripeljala do sedanje industrijske revolucije 4.0. V času, ko govorimo o internetu stvari, superračunalnikih, robotiki in drugih naprednih tehnologijah, bomo navdih za izvedbo delavnice poiskali v davnem 18. stoletju, kar pa ne pomeni, da se ne bomo seznanili tudi s sodobnejšimi inženirskimi dognanji.      

V Laboratoriju za termoenergetiko bomo za vas vse do poletja razvijali idejo kako na čim bolj zanimiv način izdelati enostaven pogonski stroj. Cilj delavnice je, da boste s polno paro poizkusili v pogon spraviti sicer mirujoče telo. Ali bo to vlak, čoln, ali morda kaj povsem drugega pa boste izvedeli na delavnici. 

Delavnica se bo izvajala v prostorih Laboratorija za termoenergetiko.

Več informacij:
Doc. dr. Boštjan Drobnič (bostjan.drobnic@fs.uni-lj.si)
Prof. dr. Mihael Sekavčnik (mihael.sekavcnik@fs.uni-lj.si)

parna lokomotiva

V Laboratoriju za termoenergetiko bomo vse do poletja razvijali idejo kako na čim bolj zanimiv način izdelati enostaven pogonski stroj. Cilj delavnice je, da boste s polno paro poizkusili v pogon spraviti sicer mirujoče telo.Prijava na delavnico ni več odprta. Vsa prosta mesta so zapolnjena.