Izdelava izdelkov s 3D tiskalniki

V zadnjem desetletju so tehnologije 3D tiska revolucionalizirale pristop k izdelavi izdelkov. 3D tiskalniki omogočajo izdelavo geometrijsko razgibanih tri-dimenzionalnih izdelkov, ki se z uveljavljenimi izdelovalnimi postopki pogosto niti ne morejo izdelati. Dandanes solidni 3D tiskalniki za domačo uporabo stanejo nekaj sto Eurov. Vse to govori, da se bo uporaba 3D tiskalnikov v prihodnosti zelo povečala. Za določen segment izdelkov bodo proizvajalci prodajali le še 3D modele, ki si jih bomo natisnili v udobju lastnega doma. Da bo izdelek karseda uporaben se je pomembno zavedati katere so prednosti in slabosti tehnologij 3D tiska.

Opis: V sklopu poletne šole se bodo udeleženci spoznali z različnimi tehnologijami 3D tiskanja. Spoznali bodo principe po katerih posamezna tehnologija deluje. V začetnem delu se bodo naučili uporabljati 3D modelirnike s katerimi izrišemo obliko izdelka, ki ga hočemo natisniti. V nadaljevanju se bodo izurili v prepoznavanju oblik izdelka, ki so primerne za 3D tisk in kako se izogniti oblikam, ki jih je težje natisniti. Pri tem bodo tiskali različne testne kose s tehnologijo ciljnega nalaganja (ang. Fused Deposition Modelling) in lastnoročno preizkusili njihove zmogljivosti. Sočasno se bodo poučili o vplivnih parametrih, ki določajo kakovost natisnjenega izdelka. V zaključnem delu bodo zmodelirali izdelek po lastnih željah, pripravili program za tiskanje in izdelek natisnili. Pri tem si bodo lahko pomagali z opremo za 3D zajem površin (3D skeniranje), s katero pridobimo 3D model realnega izdelka.

V sklopu poletne šole si bodo ogledali tudi profesionalne 3D tiskalnike kot je na primer 3D tiskalnik kovin.

Za koga? Za vse osnovnošolce in srednješolce, ki jih zanima kako se izdelujejo izdelki s tehnologijami 3D tiska. Posebna predznanja niso potrebna.

Največje število udeležencev: 8

Kontakt: dr. Izidor Sabotin, LAT, izidor.sabotin@fs.uni-lj.si

Simbolična slika:

3D TISKALNIKIPrijava na delavnico ni več odprta.