Poišči balon in ga predri – s kamero in laserjem!

Laserji nas danes spremljajo skorajda na vsakem koraku. A če svetijo vseskozi v eno samo točko, je njihova uporaba precej omejena. Predstavljajte si, da bi pri smučarskih skokih namesto zelene črte videli le zeleno piko. Ali, da bi trgovka pri branju črtne kode uporabljala lasersko piko, namesto črto. Tudi laserski tiskalnik bi bil precej počasnejši in večji, če laserskega žarka po površini ne bi premikali s hitro vrtečo se prizmo.

Kaj pa če želimo lasersko točko zelo hitro in natančno premikati v dveh dimenzijah in ne samo v eni? Z laserjem risati? Ga usmeriti v balon, komarja, ali ...? Takrat uporabimo skenirno glavo, ki žarek usmerja v poljubno smer s pomočjo dveh zrcal.

Na poletni šoli bomo izdelali enostavno skenirno glavo, s pomočjo katere bomo laserski žarek usmerili v poljuben cilj (na primer v balon). Zrcalci bomo pritrdili na modelarska servomotorja in ju krmilili z mikrokrmilnikom Arduino. Na računalniku pa bomo napisali takšen program, da bomo lahko laser usmerili v poljubno tarčo. Uporabili bomo tudi kamero, ki bo zaznala tarčo, da bomo vanjo usmerili laserski žarek.

V laboratoriju za lasersko tehniko bomo spoznali tudi profesionalne skenirne glave, ki v povezavi z močnimi laserji označujejo, gravirajo, ali celo varijo izdelke. Njihovo delovanje si bomo ogledali tako, da si bomo lasersko izpisali naša imena in še kaj...

Dodatne informacije:
asist. dr. Urban Pavlovčič (urban.pavlovcic@fs.uni-lj.si)
izr. prof. dr. Matija Jezeršek ()

Poišči balon in ga predriPrijava na delavnico ni več odprta.