Delavnica: HPC in Data Science: Introduction to Parallel Programming

od 31.01.2022 do 04.02.2022

lokacija: ON-LINE

Opis:

Ena od ključnih prednosti uporabe HPC je možnost paralelne obravnave problema. Pri analizi produktov paralelizacija problemov pomeni učinkovito razdelitev velikega problema na več manjših in analiziranje vsakega posebej, s čimer se dvigne raven podrobnosti in pospeši potrebni čas izračuna. Udeleženci se bodo seznanili s tremi prevladujočimi modeli programiranja, ki se uporabljajo na današnji sodobni strojni opremi HPC. V grozdih in porazdeljenih pomnilniških arhitekturah je vzporedno programiranje z vmesnikom za posredovanje sporočil (MPI) prevladujoči model programiranja, medtem ko se OpenMP uporablja za pomnilnik (tj. na enem CPU-ju ali na CPU-jih enega vozlišča gruče). CUDA  pomaga pri izkoriščanju zmogljivosti GPU-jev.

Ciljna publika:

Delavnica je namenjena študentom, raziskovalcem, inženirjem, podatkovnim znanstvenikom in drugim, ki se želijo naučiti vzporednega programiranja z različnimi pristopi in se ga zato zanimajo na način, da v celoti izkoristijo zmožnosti sodobnih sistemov HPC. Število vključenih študentov iz vsake države (Avstrija, Češka, Italija, Slovenija) je omejeno na 10.

Predpogoj znanja:

Udeleženci morajo biti seznanjeni s programiranjem v C/C++ ali Fortranu. Samo za del MPI je na voljo Python kot možnost programskega jezika. Poleg tega je potrebno poznavanje ukazne vrstice Linux. Posebne izkušnje s superračunalniškimi sistemi niso potrebne.

Potek dela:

Delavnica bo potekala kot spletni dogodek z uporabo oddaljene povezave z gručo VSC-3 (vsi udeleženci bodo dobili začasni uporabniški račun za usposabljanje).

Spretnosti, ki jih boste pridobili:

  • Seznanitev s komponentami gruče HPC
  • Razumevanje načel paralelizacije
  • Prednosti skupnih in porazdeljenih pomnilniških sistemov ter pospeševalnikov
  • Pisanje vzporednih programov z uporabo MPI, OpenMP in CUDA
  • Paraleliziranje serijskih programov z uporabo MPI, OpenMP in CUDA
  • Združitev MPI z OpenMP ali MPI s CUDA
  • Izkoristiti zmogljivosti sodobnih sistemov HPC

Link do spletne strani: https://sctrain.eu/course/hpc-parallel/?fbclid=IwAR09k6xZiOh0GA7HwaB-7VfHWLuxmOo5t3OAqX3QIVBtL0er7Wbevf0Mpc0
Link do registracije: https://sctrain.eu/registration-hpc-parallel/

hpc-delavnica

 

nazaj na seznam