EIT Manufacturing Hub

EITM_EU_HUB_RGB_Landscape_Full colour

 

______________________________________________________________________________________________________________________________

EIT Manufacturing vabi organizacije k sodelovanju v Razpisu za zbiranje predlogov 2022  

Kaj delamo  

EIT Manufacturing je inovacijski ekosistem, katerega poslanstvo je združiti evropske proizvodne akterje, da bi evropskim izdelkom, procesom, in storitvam dodali edinstveno vrednost, ter spodbujali globalno konkurenčno in trajnostno proizvodnjo. Več si lahko preberete tukaj O nas.  

Zbiramo predloge za dejavnosti na področju izobraževanja, inovacij in ustvarjanja podjetij, mi pa bomo skupaj s partnerji vlagali in tako dosegli ekonomsko vrednost in družbeni vpliv.  

Kdo lahko sodeluje  

Vabimo organizacije, ki trenutno niso članice našega združenja, da sodelujejo v našem Razpisu za zbiranje predlogov. Za več informacij o tem, kako se pridružiti, prenesite Smernice za Razpis za zbiranje predlogov 2022.  

Organizacije, ki nameravajo sodelovati v razpisu, morajo izpolnjevati naslednja merila:

 • biti sposobne izboljšati stanje evropske predelovalne industrije in kompetence
 • biti upravičene do financiranja EU v skladu s pravili Obzorje Evropa, npr. vključeni v Evropo ali pridružene države

  (Mikro MSP in posamezniki niso upravičeni)  

Kako se pridružiti  

Če želite izraziti zanimanje za sodelovanje, izpolnite ta obrazec. Prosili vas bomo za ključne informacijam o vaši organizaciji, vključno s splošnimi kompetencami na področju proizvodnje in posebnim zanimanjem za ta razpis.  

Opomba: V skladu z našim statutom mora biti glavni partner dejavnosti obstoječi član EIT Manufacturing. To pomeni, da boste morali postati del skupine za predloge, vključno z vsaj enim obstoječim članom EIT Manufacturing. Z našimi člani lahko stopite v stik prek predstavnika, ki je naveden na našem seznamu trenutnih partnerjev. Poleg tega bodo podatki, ki ste jih navedli na obrazcu, objavljeni za naše obstoječe partnerje, ki nato lahko stopijo v stik z vami.  

Če bo predlog, s katerim sodelujete, izbran za izvedbo leta 2022, boste morali postati član skupnosti EIT Manufacturing kot »Activity Partner«, to je »dejavnostni partner«. To pomeni plačilo članarine v višini 10.000 EUR iz sredstev EIT Manufacturing. Po letu 2022 se lahko prijavite za stalno članstvo.  

Ključni datumi  

 • Predprijave: se odprejo 1. marca 2021 - zaključijo 22. marca 2021, 23:59 po SEPČ
 • Glavni razpis: se odpre 25. marca 2021 - zaključi 7. maja 2021, 23:59 po SEPČ
 • Razglasitev odločitve o sprejemu predlogov: 2. julij 2021
 • Dokončane revizije predloga: 23. julij 2021
 • Začetek sprejetih dejavnosti: 1. januar 2022

_______________________________________________________________________________________________________________________________

 

 • EIT Manufacturing Hub je vozlišče EIT mreže organizacij in inovacij na področju proizvodnje, podprto s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologije (EIT) in Evropske Unije (Horizon Europe).
 • Cilj mreže EIT Manufacturing je združevanje evropskih proizvajalcev v inovacijskih ekosistemih, ki evropskim izdelkom, postopkom in storitvam dodajo edinstveno vrednost in navdihujejo za ustvarjanje globalno konkurenčne in trajnostne proizvodnje.
 • EIT tako združuje tri stebre: izobraževanje, inovacije, industrializacijo
 • V Sloveniji ima EIT Manufacturing hub sedež na Univerzi v Ljubljani, dejavnosti EIT Manufacturing Hub pa vodi njena članica - Fakulteta za strojništvo
 • Osrednji cilji in naloge so:
  • ustvariti enotno predstavitev EIT Manufacturing v državah EIT regionalne inovacijske sheme RIS – vzhodna EU regija
  • povečati vključenost in sodelovanje lokalnih partnerjev ter pridobivanje novih članov
  • podpirati lokalne inovatorje in MSP
  • dvigniti ozaveščenost in pridobiti podporo lokalnih/nacionalnih organov
  • razširjanje dejavnosti med poslovno / industrijsko in akademsko sfero (fakultete in študenti)
  • izvajanje prenosa strokovnega znanja in izkušenj za lažji razvoj podjetij/inovatorjev (zagonska podjetja, digitalizacija, širitve, itd.)
 • Kontaktna oseba za EIT Manufacturing Hub Slovenija je: dr. Franci Pušavec, Fakulteta za Strojništvo, Aškerčeva 6, 1000 Ljubljana, tel: (01) 4771 438, email: franci.pusavec@fs.uni-lj.si
 • Za prejemanje novic prosim spremljajte objave na tej strani oz. preko Twitter profila.

 

NOVICE

Objavljeno: 30.9.2021: Pospeševalnik gazel: 4. izdaja : Imate inovativno rešitev za enega od naših proizvodnih izzivov?  Pridružite se četrti izdaji pospeševalnika gazela - prijave so odprte do 29. oktobra! Več informacij in navodila za prijavo najdete tukaj. Pospeševalnik gazel bo potekal od sredine novembra do konca leta.  Cilj programa je podpreti tehnološka zagonska podjetja, scaleup podjetja ter mala in srednje velika podjetja s pospeševanjem njihovega mednarodnega poslovanja, inovacij in finančnih zmogljivosti.  Od svojega začetka leta 2020 je prejel skupno 75 prijav obetavnih podjetnikov, ki so se osredotočili na štiri izbrane industrijske izzive: analitiko in umetno inteligenco, internet stvari, simulacije in razširjeno/virtualno resničnost ter proizvodne aplikacije. Program se bo začel sredi novembra s štirimi virtualnimi dnevi Community Booster Camp, ki bodo vključevali usposabljanje o dostopu do trga ter seje za povratne informacije o vaši predstavitvi.  Konec novembra bo pospeševalnik Gazelle Accelerator gostil dan predstavitve, po katerem bodo izbrana nekatera zagonska podjetja predstavljena pred vlagatelji. MSP in zagonska podjetja bodo sodelovala v programu nadaljnjega spremljanja pospeševanja, ki je sestavljen iz šestih ukrepov: informiranje, podpora, ustvarjanje novih vrednostnih verig, B2B, financiranje in spremljanje. O programu Pospeševalnik gazel je nastal zaradi potrebe po podpori evropskih tehnoloških podjetij z velikim potencialom rasti, katerih širitev lahko ovirata industrijska razdrobljenost in pomanjkanje prepoznavnosti na evropskem trgu.  Cilj programa je oprema obstoječih tehnoloških podjetij (zlasti zagonska podjetja in MSP) z mrežo in podporo, ki jo bodo potrebovala za širitev in postati prihodnje evropske gazele. Ekipo programa sestavljajo industrijski, raziskovalni in akademski partnerji. Poleg tega se vključuje dopolnilno strokovno znanje, da bi s tem ambicioznim podpornim programom nadgradili in pospešili obetavna zagonska podjetja ter MSP.

Objavljeno: 20.9.2021 The Water Academies 2021, 4. november 2021 (proizvodne industrije). Spletna delavnica, organizirana za strokovnjake iz industrije, mala in srednje velika podjetja, zagonska podjetja, univerzitetne študente ali svetovalce itd., ki iščejo rešitve za varčevanje z vodo in želijo izvedeti več o upravljanju z vodo in pomanjkanju vode. Delavnice bodo potekale v angleščini s simultanim prevajanjem v španščino, italijanščino in grščino. Udeležba na teh tehničnih seminarjih bo brezplačna. Udeleženci bodo prejeli potrdila brez dodatnih stroškov, če bodo po delavnici/delavnicah opravili kratek spletni test iz vsaj dveh srečanj. Prijave so odprte do 25. oktobra do 23.59 (po srednjeevropskem času) ali do zapolnitve prostih mest (150 prijav). Več:  The Water Academies 2021.

Objavljeno: 14.9.2021 Javni razpis: Digitalni testni centri za pospešitev preobrazbe industrije 4.0 v evropskem sektorju surovin. Začetek projekta testnih poligonov za celovito digitalizirano proizvodnjo je namenjen boljši dostopnosti digitalnih rešitev. Gre za t. i. Cross-Knowledge Innovation Community (Cross-KIC) projekt z imenom "end-to-end digitalised production testbeds", ki ga vodi EIT Manufacturing ter vključuje EIT RawMaterials in EIT Digital. Cilji: oceniti trenutno stanje digitalizacije v sektorju surovin na področju e-pogonov, opredeliti področja z visokim potencialom za izboljšave, ki jih poganja digitalizacija, in izpeljati primerne primere uporabe. Razvoj in izvajanje testnih poligonov za digitalizacijo bosta tako obravnavala najbolj pereče izzive industrije na področju proizvodnje in predelave v naslednjih osrednjih točkah: - Izboljšanje zasnove delov za recikliranje, ponovno uporabo in podaljšano življenjsko dobo. - Povečanje stopnje recikliranja kritičnih materialov iz izdelkov, ki jim je potekla življenjska doba (EOL). - Izboljšanje dobavne verige za EOL izdelke. Javni razpis za zbiranje predlogov Projekt na testnih območjih se je začel že leta 2020. Rezultat projekta je bila doslej obsežna študija, ki ocenjuje zrelost digitalizacije in uporabe umetne inteligence v živilski in predelovalni industriji. V okviru projekta so bili v tesnem sodelovanju s 15 partnerji razviti tudi strateški cilji, primeri uporabe in koncepti za digitalizirana testna okolja, ki se trenutno izvajajo po različnih evropskih državah za živilski sektor, ki se spopada z odpadki in izgubami hrane med proizvodnimi procesi. Na podlagi tega predhodnega dela skupnosti znanja in inovacij (SZI) zdaj objavljajo javni razpis, da bi podprle upravičene konzorcije pri izvajanju njihove vizije za celovite digitalizirane testne postaje za proizvodnjo surovin: - Do 2,915 milijona EUR (vključno s 30-odstotnim sofinanciranjem) bo na voljo za izvedbo 2-4 testnih okolij v letu 2021. - Okno za prijave bo odprto od 1. septembra do 12. novembra 2021 - 14.00 (srednjeevropski čas). - Srečanje z vprašanji in odgovori ter dogodek za iskanje partnerjev 15. septembra. - Izbor predlogov bo zaključen do 6. decembra. - Začetek izvajanja testnega okolja je načrtovan za 1. četrtletje 2022. Vse informacije in obrazci na naši spletni strani EIT Open Call - Testbeds 2022. Vloge morajo biti pripravljene na programskih predlogah in pravočasno poslane na e-poštni naslov: digitaltestbeds@eitmanufacturing.eu. Potrebujete več informacij? 15. september 2021 ob 14. uri (CET) bo potekal virtualni informativni dogodek. Po potrebi bo organiziran tudi matchmaking ali brainstorming. Na dogodek se prijavite tako, da izpolnite google obrazec, ki je dostopen na tej povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeUY-w8w0i_G-PKECdanF2Rk8PzmmRF-Dzx83s-QQDlzUbZ5g/viewform?usp=sf_link. V primeru dodatnih vprašanj se obrnite na odgovornega vodjo projekta Adriana BABLOKA (adrian.bablok@eitmanufacturing.eu).

Objavljeno: 7.9.2021 Razpis EIT Manufacturing SME Transform 2021 je evropska pobuda EIT Manufacturing za podporo malim in srednje velikim proizvodnim podjetjem pri projektih preoblikovanja, povezanih z njihovo proizvodno linijo (linijami) ali proizvodnimi sistemi. Vlagatelji se lahko prijavijo za prilagojen (obvezen) sveženj storitev preoblikovanja, ki ga zagotavlja ekipa EIT Manufacturing za ustvarjanje podjetij, vključno s spodbujanjem projekta, predstavitvijo strokovnjakov za preoblikovanje in predstavitvijo ponudnikov tehnologije.  Prijavitelji lahko zaprosijo tudi za paket finančne podpore za preobrazbo (neobvezno) v višini do 150 tisoč EUR za zagon projekta. Razpis bo odprt od 28. junija 2021, 12:00 po srednjeevropskem času, do 30. septembra 2021, 23:59 po srednjeevropskem času, prijave pa bodo pregledane in sprejete sproti.  Zato se MSP spodbuja, da se prijavijo čim prej.

Objavljeno: 4.8.2021 Razpis za zagonska podjetja: Lansiran je BoostUp! BRIDGE!  Kot tretja izdaja serije tekmovanj BoostUp! je BoostUp! BRIDGE poskuša zgraditi "mostove" za tehnologije zagonskih podjetij, ki se bodo uporabljale pri reševanju industrijskih izzivov naših poslovnih partnerjev. Več korporacij je opredelilo izzive, za katere iščejo rešitve v okviru vodilnega projekta EIT Manufacturing: sistemi z nizkim okoljskim odtisom in krožno gospodarstvo za zeleno proizvodnjo. Več informacij o izzivih. Prijavitelji so zagonska ali scale up podjetja, registrirana v EU ali pridruženi državi programa Obzorje Evropa, z rešitvijo ali tehnologijo (TRL 8+), ki lahko obravnava enega od razpisanih izzivov.  Celotna merila upravičenosti si preberite v smernicah, pravilih in predpisih za tekmovanje. Nagrade: 1. Finančna nagrada v višini do 50 tisoč evrov za izvedbo projekta. 2. "Paket za rast" namenskih storitev poslovne podpore za štiri mesece, ki jih zagotavlja ekipa EIT za ustvarjanje proizvodnih podjetij in temeljijo na individualnih potrebah podjetja. Takšne storitve lahko vključujejo podporo pri razvoju podjetja, komunikacijski in marketinški coaching, dostop do trga in dostop do financiranja. 3. Vsi zmagovalni projekti in povezana zagonska podjetja bodo deležni prepoznavnosti in mednarodne publicitete prek komunikacijskih kanalov podjetja EIT Manufacturing. Rok za prijavo je 6. september 2021 ob 12:00 uri.

Objavljeno: 5.7.2021 Odprt je nov razpis RIS Leaders - Women Innovators in Manufacturing na EIT RIS. Namen razpisa Leaders je podpreti najboljše inovatorke (strokovnjakinje, raziskovalke, podjetnice), ki igrajo vodilno vlogo pri razvoju rešitev/prijav, ki obravnavajo izzive, povezane s proizvodnjo, in imajo velik finančni, okoljski ali družbeni vpliv. Razpis je odprt do 31. julija.

Objavljeno: 28.5.2021 Odprtje Javnega razpisa EVO-R (RIS). Kaj je EVO-R? EVO-R je natečaj za pritegnitev, izbor in podporo majhnih ekip/subjektov iz držav, ki izpolnjujejo pogoje EIT RIS, da bi na evropske in druge svetovne trge pripeljali rešitve, povezane z majhno proizvodnjo, ki so že bile razvite s pomočjo regionalnih/nacionalnih programov. Dejavnost bo izbranim subjektom zagotovila finančno podporo in podporo v naravi. Izbrani subjekti so upravičeni do prejema finančne podpore v obliki dodelitve nepovratnih sredstev za izvajanje naslednjih dejavnosti (vsi prijavitelji morajo izbrati vsaj dve (2) od petih (5) dejavnosti): - Nadaljnji razvoj rezultatov raziskav v komercialno dostopne majhne izdelke ali storitve. - Iskanje/pridobivanje potencialnih strank na trgih EU in svetovnih trgih. (svetovanje, storitve pridobivanja potencialnih kupcev itd.) - Priprava lansiranja izdelka/storitve na trg (pravne storitve, svetovanje, razvoj spletnih strani itd.) - Pridobiti certifikate, povezane s proizvodi/storitvami, ki spodbujajo razvoj poslovanja v določenih industrijskih sektorjih ali na določenih trgih. (certifikati ETV, registracije patentov, blagovnih znamk, ISO itd.) - Ustanovitev podjetja (pravne storitve, stroški ustanovitve, računovodstvo itd.). Kdo se lahko prijavi? Raziskovalne skupine (posamezniki), MSP, zagonska podjetja, univerze, raziskovalne in tehnološke organizacije (RTO) ter raziskovalne fundacije v lasti univerz iz upravičenih držav EIT RIS, ki so že razvile prototip, ki obravnava izzive, povezane s proizvodnjo, in ima prepričljiv potencial finančnega, okoljskega in družbenega vpliva. Časovnica razpisa - Odprtje razpisa: 20. maj 2021. Rok oddaje vlog: 20. junij 2021 do 17:00 po srednjeevropskem času. Izbor podporne skupine: Od sredine junija do sredine julija (okvirno). Obdobje razvoja projekta: Od sredine julija do konca leta 2021 (okvirno). Proračun:  Največ petindvajset (25) izbranih organizacij bo prejelo nepovratna sredstva v višini do 30 000 EUR. KAKO SE LAHKO PRIJAVIM? Popolno prijavo pošljite po elektronski pošti na naslov ris@eitmanufacturing.eu  do 20. junija 2021 do 17.00 (srednjeevropski čas). Popolna vloga mora biti sestavljena iz (i) izpolnjene predloge vloge "EVO-R" (predloži se kot dokument PDF), (ii) izpolnjenega finančnega načrta in napovedi prihodkov (predloži se kot dokument Microsoft Excel) ter se pošlje po elektronski pošti na naslov ris@eitmanufacturing.eu s pripisom "EIT Manufacturing EVO-R - [NAME OF PROPOSAL]. Skupna velikost vseh datotek, ki jih je treba poslati po elektronski pošti (izpolnjena predloga vloge; finančni načrt in napoved prihodkov), ne sme presegati dvajset megabajtov (20 MB). Celotna razpisna dokumentacija je razpoložljiva na tej povezavi. Več informacij: Adam Sebestyen, EIT Manufactiring.

Objavljeno: 18.5.2021 Informativni dan EIT Manufacturing Izobraževanje 26. maja med 16:00 in 18:00 uro po srednjeevropskem času (spletni dogodek). Dejavnosti izobraževanja in usposabljanja so v središču vizije podjetja EIT Manufacturing, katerega cilj je izobraževanje in usposabljanje prihodnje in sedanje industrijske delovne sile sladno s potrebami trga. Program magistrskega izobraževanja EIT Manufacturing je ena izmed glavnih prednosti inovacijske skupnosti EIT Manufacturing pri širjenju inovacij in ustvarjanju novih poslov v proizvodnem ekosistemu. Na dogodku bodo programe EIT Manufacturing Master School predstavili gostje z najboljših tehničnih univerz v Evropi (Univerza SUPSI v Švici, Univerza Aalto na Finskem in University College of Dublin na Irskem) za naslednje magistrske programe: Ljudje in roboti za trajnostno delo; Aditivna proizvodnja za popolno prilagodljivost; Proizvodnja brez napak za krožno gospodarstvo; Platforme za digitalizirano mrežo vrednosti - digitalne proizvodne tehnologije. Doktorski program usposabljanja EIT Manufacturing ponuja mobilnost, mentorstvo, mreženje, inovacije in podjetništvo ter poslovne module za doktorske študente. V okviru te seje bodo predstavljene doktorska šola EIT Manufacturing ter zimska/letna šola. Nenazadnje bo predstavljena tudi spletna platforma za vodeno učenje EIT Manufacturing "Skills.move". Gre za platformo, ki ponuja digitalne učne vsebine, ki temeljijo na majhnih učnih enotah, kar študentom in delavcem omogoča hiter dostop do najnovejšega znanja s področja proizvodnje in podporo pri učenju po potrebi, ne da bi se morali vpisati v dolgoročni program. Za udeležbo na dogodku je potrebna brezplačna registracija.

Objavljeno: 6.maj 2021 Javni razpis za digitalno preobrazbo regionalne inovacijske sheme (RIS). Dejavnost RIS (EIT Manufacturing RIS Industrija 4.0 vozlišča) zagotavlja pomoč proizvodnim MSP in zagonskim podjetjem pri njihovi digitalni preobrazbi v obdobju po krizi in pri njihovem vključevanju v mreže za digitalizirano proizvodnjo kot partnerjev v dobavni verigi. Cilj projekta je spodbuditi MSP, da izkoristijo prednosti digitaliziranih tehnologij, razvijejo tehnologije ter izboljšajo svoja znanja in kompetence. V podporo digitalni preobrazbi v obdobju po krizi projekt EIT Manufacturing RIS Industry 4.0 Hubs objavlja mednarodni javni razpis za mala in srednje velika podjetja ter zagonska podjetja s področja proizvodnje iz držav RIS. Namen javnega razpisa je zbiranje predlogov, ki zahtevajo predstavitvene, testne, izobraževalne ali svetovalne dejavnosti med proizvodnimi MSP ("mala in srednja podjetja") v državah EIT RIS in organizacijami, ki ponujajo infrastrukturo Industry4.0. Kdo se lahko prijavi? Proizvodna MSP, zagonska podjetja, podjetja v zgodnji fazi razvoja - Vsaj en član konzorcija mora biti MSP s področja proizvodnje, ki se prijavlja za storitev digitalne preobrazbe. Kaj bodo dobili? 18 podjetij bo prejelo "mini nepovratna sredstva" v višini 5 600 evrov - 12 od teh nepovratnih sredstev bo namenjenih financiranju individualnih strokovnih svetovanj (npr. s strani strokovnjaka za digitalizacijo) - 6 od teh nepovratnih sredstev bo pomagalo pri oblikovanju načrta digitalizacije (tj. načrta za uvedbo določene digitalne tehnologije). Rok: 31. maj 2021. Pričakuje se, da se bodo financirani projekti začeli izvajati julija 2021. Vse informacije: https://ris-i40.eu/open-call/.    

Objavljeno: 6.maj 2021 Pobuda HEI: povezava za univerze NOT EITM, ki iščejo partnerje. Razpis za zbiranje predlogov pobude HEI (Pobuda HEI (https://www.eit-hei.eu) se bo zaključil 25. maja 2021. Konzorciji morajo vključevati partnerske univerze SZI in univerze NOT-EITM. Ustvarjena je podatkovna zbirka, kjer lahko univerze NOT-EITM prijavijo svoj interes za razpis in ponudijo sodelovanje partnerjem z univerz EITM. Povezava za registracijo je: https://plaza.eitmanufacturing.eu/PROMISE/PRIVATE/FORMS/form.aspx?guid=71ACDADC-3A1F-4CF5-BD24-E5739941154E  Poleg tega lahko NOT-EITM univerze posredujejo vsa vprašanja na e-naslov: hei-innovate@eitmanufacturing.eu. ​

Objavljeno 7.april 2021 Start-up tekmovanje BoostUp! RIS 2021 je odprto za prijave do 26. aprila do 23:59 po SEPČ! “BoostUp! RIS” je vseevropsko poslovno tekmovanje za inovativne projekte, zagonska podjetja, podjetja v fazi razširitve in MSP (mala in srednja podjetja) v proizvodnem sektorju. Iščemo uspešne ekipe in podjetja s prijavami, ki se uvrščajo v eno od naslednjih vodilnih področij EIT Manufacturing, kot tudi na eno od tehnoloških področij, navedenih v navodilih in pravilih in predpisih tekmovanja. Skupine ali podjetja s lahko prijavijo v eni od naslednjih treh kategorij: USTVARI (CREATE): V tem segmentu iščemo inovativne projekte za ustanovitev podjetja, ki obravnava kritične pomanjkljivosti na področju proizvodnje. POSPEŠI (ACCELERATE): V tem segmentu so zagonska podjetja in podjetja v fazi širitve, ki so povabljeni, da pokažejo svojo pripravljenost za razširitev poslovanja na nova geografska področja ali na nove segmente strank. TRANSFORMIRAJ (TRANSFORM): V tem segmentu vabimo MSP, da predstavijo predloge, s katerimi bodo dosegli naslednjo raven konkurenčnosti. Finalisti tekmovanja BoostUp! RIS bodo svoje ideje in rešitve predstavili na start-up tekmovanju, ki bo potekalo 11. in 12. maja 2021, ko bo potekal forum Manufacturing Days powered by EIT Manufacturing. Zmagovalci bodo dobili prepoznavnost, finančne nagrade in posebne pakete podpornih storitev, ki jih zagotavlja skupina za ustanavljanje podjetij v okviru EIT Manufacturing. Zainteresirane ekipe lahko najdejo več informacij in se prijavijo tukaj. Vsi se lahko brezplačno prijavijo na dogodek tukaj.   

Objavljeno 7.april 2021 EIT Jumpstarter 2021. EIT Jumpstarter je vseevropski program predpospeševalnik, dobitnik dveh evropskih nagrad za odličnost. Gre za edinstveno sodelovanje šestih skupnosti EIT iz naslednjih sektorjev: zdravstvo, agroživilski proizvodi, energija, surovine, proizvodnja in mobilnost v mestih. Povezani smo s 335 potrjenimi deep-tech zagonskimi skupinami v Evropi. Naši najboljši trenerji in mentorji v svojem razredu zagotavljajo standardno kakovost programa. S sodelovanjem boste pridobili usposabljanje in mentorstvo najboljših mentorjev v svojem razredu, medsektorsko potrjevanje, nepovratna sredstva za kritje potovanja in nastanitve ali za razvoj projekta in ustvarjanje lastnega zagonskega podjetja, dostop do superorodij omrežja skupnosti znanja in inovacij, s pomočjo katerih lahko ustvarite in potrdite svoj poslovni model, ter priložnost, da osvojite prvo nagrado v vrednosti 10.000 EUR. Prijavite se do 16. aprila na  https://apply.eitjumpstarter.eu/.  

Objavljeno 7.april 2021 Evropska komisija uvaja novo storitev zaščite pravic intelektualne lastnine Obzorje. Evropska komisija je uvedla novo storitev Intellectual Property Scan (predhodni pregled intelektualne lastnine – IP Scan) za Obzorje 2020 in Obzorje Europe. Ta brezplačna storitev za podporo zaščiti intelektualne lastnine je namenjena malim in srednje velikim podjetjem (MSP) pri učinkovitem upravljanju in valorizaciji intelektualne lastnine v skupnih raziskovalnih in inovacijskih projektih. Horizon IP Scan se posebej osredotoča na projekta Obzorje 2020 in Obzorje Evropa, ki jih financira EU. Ekipa Horizon IP Scan ponuja individualno oceno neopredmetenih sredstev MSP, podano v razumljivem jeziku. Njihov cilj je predvsem pokazati MSP, kako zaščititi svojo intelektualno lastnino, ko se vključujejo v raziskovalne in inovacijske projekte z več partnerji, in jim pomagati pri razvoju skupne strategije s partnerji za skupno upravljanje in izkoriščanje nove intelektualne lastnine. Storitev je odprta za evropska zagonska podjetja in MSP (v skladu z opredelitvijo ES), ki bodo kmalu podpisala sporazum o dodelitvi sredstev Obzorje 2020/Evropa ali so ga nedavno podpisala (do šest mesecev od podpisa). MSP, ki jih zanima Horizon IP Scan, se lahko kadar koli prijavijo za storitev prek spletnega mesta Horizon IP Scan prek stalno odprtih razpisov za prijavo. Več informacij je dostopnih na spletnem mestu Horizon IP Scan: https://intellectual-property-helpdesk.ec.europa.eu/horizon-ip-scan_en

Objavljeno 7.april 2021 EIT HUB natečaj. IRT3000 v sodelovanju z EIT Manufacturing Hub, Slovenija vabita na natečaj “IRT3000 išče študentsko poslovno potencialno idejo”, na katerega se lahko prijavi vsak študent / študentski tim, ki ima(jo) idejo / inovacijo s poslovnim potencialom na področju proizvodnih tehnologij, novih izdelkov, digitalizacije, čistih procesov, pametnih tovarn in idustrijskih rešitev. V okviru natečaja se spozna osnovna načela poslovanja – model poslovanja, raziskava trga, ocena stroškov, komunikacij s kupci. Prve tri najboljše inovacije pa prejmejo bogate denarne nagrade, zmagovalna poslovna ideja pa še dodatno podporo pri vstopu na evropske platforme inovativnih idej. Denarni sklad znaša: 3.000 EUR. Finalni izbor in predstavitev bo izveden v okviru konference IRT forum (21-22.6.2021), kjer bodo prisotni tako študenti, industrija, kot raziskovalci. Rok za prijavo: 12.april 2021. Prijave na https://www.irt3000.si/eit-hub-natecaj/.

Objavljeno 24.marec 2021 Virtualni Infineon Hackathon. EIT Manufacturing in Infineon Technologies vas vabita na 48-urni virtualni hackathon, ki se ga lahko udeležite od 10. do 12. maja 2021. Dogodek je del t.i. Manufactirung Days, ki jih je pripravil EIT Manufacturing, v okviru ViennaUP'21 - najbolj avtentičnega start-up festivala v Evropi. Hackathon bo prvič izključno digitalen in dostopen po vsej Evropi. Prijavite se za enega od štirih dogodkov (Sound, 3D, Biosensing, Circuit Design) in začnite ustvarjati prihodnost. Pridružite se nam in se do 12. aprila prijavite na: https://www.infineon.com/hackathon.

Objavljeno 5.marec 2021 Vabilo na spletni raziskovalni kolokvij »EIT Manufacturing: predstavitev razvojnih razpisov za podjetja in raziskovalce«, ki bo potekal v sredo, 10. marca,  med 10.00 in 11.00 uro preko spletne aplikacije ZOOM.  Povezava na dogodek: https://uni-lj-si.zoom.us/j/96929517757Program dogodka: 10:00 – 10:05: EIT Manufacturing platforme in smernice projektnih razpisov  (izr. prof. dr. Franci Pušavec, Fakulteta za strojništvo, UL); 10:05 – 10:20: Mehanizem Jumpstarter, evropska podpora inovativnim idejam. Primer zmagovite inovacije na tekmovanju EIT Jumpstarter 2020 Grand Final  (dr. Damir Grguraš, Fakulteta za strojništvo, UL); 10:20 – 10:35: Aktualni razpisi in tematike  (izr. prof. dr. Franci Pušavec, Fakulteta za strojništvo, UL); 10:35 – 10:50: Finančni in administrativni poudarki aktualnega razpisa EIT Manufacturing  (Jernej Kovač, Fakulteta za strojništvo, UL);10:50 – 11:00: Razprava. Dodatne informacije: Franci.Pusavec@fs.uni-lj.si  in Jernej.Kovac@fs.uni-lj.si . Predstavitve: EIT Manufacturing - Calls 2022 Mehanizem Jumpstarter – evropska podpora inovativnim idejam EIT Manufacturing: predstavitev razvojnih razpisov za podjetja in raziskovalce

Objavljeno 5.marec 2021 Prijave za EIT Jumpstarter 2021 so odprteŠtudenti, doktorandi, raziskovalci ali podjetniki, prijavite se za EIT Jumpstarter 2021, enega najbolj znanih evropskih predpospeševalnih programov. EIT Jumpstarter je vodilni medindustrijski program za pospeševanje pri Evropskem inštitutu za inovacije in tehnologijo (EIT). S prispevanjem najboljših strokovnjakov, ustvarjalne skupnosti in edinstvenega znanja podpiramo ljudi z idejami in jim pomagamo, da svoje ideje spremenijo v posel. Strateški cilj tega programa je ustvariti trajnostni učinek v regijah srednje in vzhodne in južne Evrope s spodbujanjem inovacij in podjetništva v šestih skupnostih za inovacije EIT - EIT Health, EIT Food, EIT RawMaterials, EIT InnoEnergy, EIT Manufacturing in EIT Urban Mobility. Skozi program boste prejeli podporo najboljših učiteljev in mentorjev v svojem razredu in imeli boste priložnost osvojiti do 10 000 EUR. Prijave za EIT Jumpstarter 2021 so v tem trenutku odprte, za več informacij obiščite spletno stran, namenjeno prijavam. Rok za oddajo poslovnih idej: 16. april 2021 ob 23:59 (SEČ)

Uspeh na EIT Jumpstarter 2020:  Asist. dr. Damir Grguraš in Luka Sterle iz Fakultete za strojništvo sta postala zmagovalca tekmovanja EIT Jumpstarter 2020 Grand Final. Z inovativnim sistemom za dovod kapljevite faze kriogenega medija v rezalno cono pri kriogenem odrezavanju, ArcLub One, sta v kategoriji EIT Manufacturing, premagala evropsko konkurenco in poleg prvega mesta prejela še nagrado v vrednosti 10.000 €.

Objavljeno 15.februar 2021 Virtualni dogodek EIT Manufacturing MatchMaking, načrtovan od 23. do 25. februarja 2021, je odlična priložnost za mreženje in povezovanje tehnoloških izzivov in rešitev.  Čas je, da oddate svoje predloge in se povežete enako mislečimi po vsej Evropi. 

 • Svojo predstavitev predložite tukaj
 • Ena predstavitev na predlagatelja
 • Število razpoložljivih mest je omejeno in sledi razpisnemu postopku
 • Osnova za izbiro predstavitev je ujemanje z našimi predlaganimi temami
 • Skupni čas za predstavitev vašega predloga: 3 minute
 • Za oblikovanje predstavitve z največ 2 diapozitivoma uporabite predlogo EIT Manufacturing.
 • POMEMBNO: Svoj dokument shranite v skladu s pravili o poimenovanju: »PODJETJE_OSEBA_IME_GLAVNI IZDELEK_PREDSTAVITVE_Naslov_predstavitve«
 • Če je mogoče, vključite tudi že okvirni konzorcij
 • Vse predstavitve morajo biti oddane do 15. februarja do 00.00 ure po srednjeevropskem času.

Objavljeno 15.februar 2021 EIT Manufacturing je ob koncu koledarskega leta 2020 praznoval prvo obletnico delovanja. Skupaj z našo skupnostjo se veselimo še enega uspešnega leta preoblikovanja Evrope v vodilno inovativno konkurenčno in trajnostno proizvodnjo. https://www.youtube.com/watch?v=Z0eutsIVxAY&list=PL-JmTtFbYLof7bP5GHjn_VL3fOu9IJP7Z&index=2 

Objavljeno: 12.november 2020 Svetovni proizvodni forum 2020. Vabimo vas, da se udeležite Svetovnega proizvodnega foruma 2020 - Umetna inteligenca za proizvodno renesanso, ki ga bodo 11. in 12. novembra v živo prenašali iz Cernobbia. Letos bo dogodek namenjen temi, kako umetna inteligenca vpliva na proizvodni sektor na splošno, na njegove nove priložnosti ter nove prilagoditve in prizadevanja, ki jih moramo vložiti.

Registrirajte se. Za seznam vseh potrjenih govorcev kliknite tukaj.

Objavljeno: 12.november 2020 MSP inovacijski prvak. Izključno za Skupnost EIT MSP je odprta predhodna registracija. To je edinstvena priložnost za MSP-je v vaši mreži, da z imenovanjem prvaka povečajo svoj inovacijski potencial. Prvak bo usposobljen za vodenje prihodnjih notranjih in zunanjih inovacijskih procesov. Prilagojeno usposabljanje za MSP, ki nudi vse, kar morate vedeti, da svoje podjetje popeljete v novo dobo. Med štirimi praktičnimi sejami se bodo sodelujoča MSP naučila delovnih metodologij, najboljših praks in razpoložljivih digitalnih orodij za obvladovanje notranjih in zunanjih inovacijskih izzivov ter tako izboljšala svoje poslovne in tehnološke rezultate. Najboljše iz delavnice:
• Vodilni strokovnjaki za inovacije delijo primere uporabe, metodologije in praktične nasvete
• Izberite svojo pot
o Korporativne inovacije - Izboljšanje inovacijske strukture in procesa vašega podjetja.
o Odprte inovacije - Naučite se ravnanja s startupi, da popestrite svojo ponudbo
• Individualno posvetovanje z našimi strokovnjaki za inovacije
• Certificirano usposabljanje
• Simbolična cena za udeležbo v višini 100 EUR
24., 26. november 1., 3. december 13: 00-15: 00 po srednjeevropskem času. Vprašanja naslovite na Yoni.levenfeld@eithealth.eu
Rezervirajte si svoje mesto. Število mest je omejeno. 

Objavljeno: 12.november 2020 Javni razpis za dejavnost Cross-KIC  “Celovita digitalizacija proizvodnih preskušancev”, v proizvodnji hrane. Rok 7. december ob 11:00 CET. Cross-KIC z EIT Manufacturing/Hrana/Digitalno. Več na povezavi: http://eitmanufacturing.eu/wp-content/uploads/Cross-KIC-Testbeds_Call-for-Proposals.pdf

Objavljeno: 12.november 2020 Delavnice za vodenje projektov v majhnih in srednje velikih podjetjih, z združevanjem načina agilnosti in kaskadnega načina. 3 srečanja, začetek že 19. novembra. Usmerjeno v proizvodnjo majhnih in srednje velikih podjetij, vendar so valjeni tudi ostali. https://eitmanufacturing.eu/event/effective-project-management-for-smes-combining-agile-and-waterfall-principles/ 

Objavljeno: 12.november 2020 Svetovni proizvodni teden in forum, v okviru katerega bo EIT Manufacturing organiziral več stranskih dogodkov in sodeloval na glavnem forumu, 9. do 12. november. https://eitmanufacturing.eu/event/eit-manufacturing-at-the-world-manufacturing-week-forum/  

Objavljeno: 12.november 2020 Proizvodnja primerna za digitalno dobo. 11. november ob 11:00-13:00. https://eitmanufacturing.eu/event/manufacturing-fit-for-the-digital-age/

Objavljeno: 12.november 2020 EIT Awards bodo potekale 8. in 9. novembra s tekmovalci, ki jih je nominiral EIT Manufacturing. https://eit.europa.eu/our-activities/eit-awards 

Objavljeno: 12.november 2020 The EIT Jumpstarter veliki finale bo potekal 25. novembra. Na tem dogodku bodo izbrane in nagrajene najboljše EIT Jumpstarter ekipe. https://eitmanufacturing.eu/get-ready-for-the-eit-jumpstarter-grand-final/

Objavljeno: 12.november 2020 Boost Up BC tekmovanje slik in filmov (29.-30. oktober) od vzhoda sem: https://boostup-east.eu/
EIT Manufacturing BoostUp finale bo 11. decembra in bo del Srečanja 2020 – glej spodaj.

Objavljeno: 5.november 2020 10. in 11. decembra bo potekalo srečanje EIT Manufacturing 2020, obakrat z začetkom ob 10. uri po srednjeevropskem času. Srečanje bo potekalo popolnoma virtualno in je odprto za vse zainteresirane. Kmalu bo sledilo več informacij o programu prireditve in načinu prijave.  Medtem ste lepo vabljeni, da si te datume zabeležite v svoj koledar. Več informacij bo objavljenih na https://eitmanufacturing.eu/ in kanalih družabnih omrežij.

Objavljeno: 20.oktober 2020 Poziv k rešitvam v Boju proti pomanjkanju vode, ki je skupna pobuda inovacijskih skupnosti EIT in vključuje naslednje skupnosti: hrana za prihodnost (EIT Food), podnebne spremembe (EIT Climate-KIC), evropska predelovalna industrija (EIT Manufacturing) in surovine (EIT RawMaterials), rok za prijavo: 07.06.2020, več informacij najdete na: https://eitmanufacturing.eu/activities/call-for-solutions-to-fight-water-scarcity/

Objavljeno: 20.oktober 2020 EIT Manufacturing - Digitalna transformacija v programu RIS (DigTrafoRIS) - razpis za zbiranje predlogov, katerega namen je podpora malim in srednjim podjetjem ali srednje velikim podjetjem v državah EIT RIS, da bi bili deležni storitve digitalne preobrazbe, rok za prijavo: 30.06.2020 17:00 CET (srednjeevropski čas), pogoje in več informacij o razpisu najdete na: https://eitmanufacturing.eu/digital-transformation-in-ris-opencall/