Obvestila za študente I. in II. stopnje

datum: 25.02.2020

kategorija: Sporočila za študente

 

Sodelovanje na mednarodni olimpijadi tehnologij vročega kovanja in iztiskavanja 2020

Laboratorij za preoblikovanje (LAP) Fakultete za strojništvo Ljubljana bo letos že tretjič sodeloval kot nacionalni organizator mednarodne olimpijade tehnologij vročega kovanja in iztiskavanja. Olimpijado organizira podjetje QuantorForm Ltd., ki proizvaja in trži simulacijski program Qform.

V času olimpijade dobijo kandidati v okviru mednarodne konkurence v analizo tehnologijo izdelave rotacijsko-simetričnega izdelka, ki se ga izdela s tehnologijo kovanja vročega kosa in eventuelno naknadno  mehansko obdelavo. V predpisanem času tekmovanja (6 ur) morajo študentje na osnovi risbe osno-simetričnega dela postaviti tehnologijo vročega kovanja s ciljem minimalne nadmere za mehansko obdelavo, določiti morajo potrebno tehnološko verigo za svojo proizvodnjo in nato simulirati predlagan postopek kovanja. Za celotno nalogo je potrebno spisati in oddati tudi poročilo o postavljeni tehnologiji.

Olimpijada je lani potekala v 14 državah na 40 univerzah, sodelovalo pa je 139 študentov. Slovenija je sodelovala z enim predstavnikom.

Vabimo vse študente, ki jih omenjeni tekmovalni izziv zanima, da kontaktirajo LAP (do 5.3.) in se preizkusijo v snovanju tehnologije, ki je tudi v slovenskem prostoru zelo perspektivna. Dobrodošli študenti prve in druge bolonjske stopnje. Licenco QForm v laboratoriju že imamo, zato bomo v prihodnjih mesecih (zaključek v sredini aprila) organizirali pripravljalni tečaj. Pregledali bomo naloge preteklih let in specifiko tehnologije kovanja.

Kontakt: tomaz.pepelnjak@fs.uni-lj.si

Informacijska stran organizatorja olimpijade: http://www.qform3d.com/education/olympiad

nazaj na seznam