Vtisi in izkušnje

Klemen Hvala – UPV Valencia

Fakulteta gostiteljica (UPV) je odlično organizirana za prihajajoče študente, vse potrebne informacije so dostopne na spletu in sam vpis poteka preko preglednega in urejenega portala. Pri urejanju dokumentov in ostale birokracije so izjemno hitri in odzivni. Glede predmetov in urnika so zelo prilagodljivi. Sam študij je zelo podoben študiju pri nas. Zahtevnost je odvisna predvsem od znanja španščine; ob popolnem znanju bi upal trditi, da so predmeti v povprečju manj zahtevni kot pri nas. Študentov je veliko, prihajajo iz celega sveta. Vsem ki nameravajo oditi tja na izmenjavo priporočam, da se vpišejo na enega od tečajev španščine, ki jih ponujajo vsem tujim študentom. Tam se zberejo študentje s celotne univerze in tako spoznaš ljudi iz širšega kroga, za pravo mednarodno izkušnjo.        

Največje presenečenje v slabem smislu pa je, da čeprav piše na spletu, da predmet poteka v angleščini, to še ne pomeni da je v celoti izvajan v angleščini. Gradivo in laboratorijske vaje so večinoma v španščini ter celo nekatera predavanja. Pri dveh od šestih predmetov je bil celo kolokvij/izpit samo v španščini, tudi za angleško govoreče študente. Zato je skoraj obvezno vsaj osnovno znanje španščine (sam nisem imel večjih težav že po le pol-letnem tečaju, ki sem ga opravil pred odhodom).        

 

Jan Zavodnik - KU Leuven

Pol-letni študij v Belgiji na KU Leuven je po mojem mnenju super izkušnja. Cene bivanja so sicer dokaj visoke, vendar se sobe v študentskem domu ali pa v študentskih naseljih najdejo brez posebnih težav, sploh v zimskem semestru. Fakulteta je na zelo visokem nivoju, kar pomeni, da se morajo tudi Erasmus študenti kar dobro potruditi, da opravijo izpite. Ker pri njih poteka študij v angleščini tudi za domače študente, je kriterij visok tudi za Erasmus študente, saj ne ločujejo med domačimi in mednarodnimi študenti.

Erasmus izmenjava na KU Leuven je še posebej primerna za energetike in mehatronike, vendar lahko tudi študenti drugih smeri najdejo zanimive predmete, predvsem zato, ker KU Leuven, Faculty of Engineering science, vsebuje programe vseh inženirskih znanosti. Sam sem kot študent smeri mehanika brez težave našel zanimive predmete.

Leuven je staro, zelo lepo študentsko mesto polno življenja in dogodkov za študente, prav tako pa so letalske karte do Belgije zelo ugodne kar iz Letališča Jožeta Pučnika. Prav tako omogoča KU Leuven za študente množico športnih in kulturnih aktivnosti, ki so zastonj ali pa zelo poceni. Izmenjavo na KU Leuven bi priporočal vsem, ki si želijo novih izzivov in jih ni strah vložiti nekaj dodatnega truda v študij na eni od bolj priznanih univerz v Evropi.