Študentski priročnik

Uporabne povezave

DiKUL  

Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani (DiKUL) je portal, ki omogoča iskanje informacijskih virov po različnih bazah (WoS, ScienceDirect, SpringerLink, Wiley Online Library, IEEE Xplore, JSTOR, Emerald, Sage Journals, Oxford Journals …) in sistemih (COBISS+, RUL …). Zajema tako metapodatke (iz katalogov, od založnikov) kot polna besedila (e-članki, e-knjige).

Oddaljen dostop je dovoljenomogočen študentom in zaposlenim na UL.

Oddaljeni dostop: pogosta vprašanja - FAQ

Od začetka avgusta 2020 DiKUL deluje na novi platformi, ki jo gradi IZUM in je nadgradnja portala COBISS+. Kratka navodila si lahko ogledate na povezavi: http://dikul.uni-lj.si/   Uporabniki lahko uporabljajo osnovno (privzeto), napredno in ukazno iskanje. Iskalnik privzeto išče po e-virih (po mednarodni znanstveni in strokovni literaturi), hkrati pa išče tudi po vseh katalogih knjižnic UL (lahko se omejimo na katalog samo določene knjižnice). Privzeto iskalnik išče po naročenih/dostopnih virih. To so revije in podatkovne zbirke, ki jih UL naroča ali pa so prosto dostopne. Lahko pa z označitvijo okenca v iskalniku razširimo iskanje na vse e-vire (tudi tiste, ki niso naročeni). Nabor rezultatov iskanja se lahko poljubno razvrsti in omeji glede na leto izida, vrsto vsebine, naslov publikacije, jezik, disciplino, predmetne oznake, ime vira in ime baze podatkov.

dkul

 

 

RUL

Repozitorij Univerze v Ljubljani (RUL) vsebuje novejša zaključna dela (diplomske, magistrske, doktorske naloge) UL in objave zaposlenih UL. Vključen je v različne direktorije, iskalnike in portal (DART-Europe, OpeanDOAR, BASE …) in povezan z informacijskima sistemoma COBISS in SICRIS.

Omogoča enostavno brskanje, enostavno iskaje in napredno iskanje.
RUL

Primer uporabe naprednega iskanja: iskali smo dela Fakultete za strojništvo, ki vsebujejo ključno besedo emisija. Krajšanje ključne besede emisija (emisij*) razširi nabor zadetkov, saj išče tako po ključnih besedah emisija kot emisije. Pri iskalnem polju »Išči po:« izberemo Fakulteta za strojništvo.
Primer uporabe rul

 

Mobilni dostop

Portali in zbirke kot so npr. DiKUL, Mrežnik oz. mEga iskalnik, ProQuest … so optimizirani za mobilne naprave. Drugi imajo tudi aplikacije.

Uporabne mobilne aplikacije:

Aplikacije za Android:

Aplikacije za iOS (Apple):