• Članica UL: Fakulteta za strojništvo
  • Šifra projekta: OP20.01278
  • Naslov: Laserski sistemi za oftamologijo
  • Trajanje: 01.06.2017 – 31.05.2020
  • Vodja: Prof. dr. Rok Petkovšek

Vsebinski opis projekta

V sklopu raziskovalnega projekta se izvajajo aktivnosti v smeri zasnove novih izvirnih modelov laserskih izvorov za napredne medicinske aplikacije ter raziskave interakcije laserske svetlobe z biološkimi tkivi s pomočjo naprednih detekcijskih metod z namenom optimizacije obstoječih medicinskih aplikacij in koncipiranja novih inovativnih posegov na osnovi novih izvirnih laserskih virov.

Pri aktivnostih na področju laserskih izvorov bo poudarek na optimizaciji njihovih parametrov za namene konkretnih medicinskih posegov ter izdelava laboratorijskih modelov optičnih sistemov medicinskih naprav, ki bodo upoštevali pridobljena spoznanja znanstvenih študij s področja interakcije svetlobe s tkivom.

Raziskave interakcije laserske svetlobe z biološkimi tkivi so pomembne iz vidika razumevanja fizikalnih procesov, ki se odvijajo med samo interakcijo, razumevanja vloge posameznih pojavov znotraj konkretnih operativnih posegov in analize različnih možnosti za optimizacijo teh posegov. V končni fazi je poglobljena študija interakcije svetlobe z biološkimi tkivi pomembna z vidika definiranja novih inovativnih operativnih posegov v medicini.

Študija interakcije svetlobe s snovjo bo poleg same znanstvene vrednosti uporabna tudi s stališča razvoja novih medicinskih naprav, saj bo poudarek na uporabi laboratorijskih modelov razvitih laserskih izvorov. Razumevanje interakcij pa bo imelo tudi širši pomen, saj se sorodni fizikalni pojavi pojavljajo tudi na nemedicinskih področjih kot je industrijska laserska obdelava materialov, kar predstavlja tudi širšo uporabno vrednost teh raziskav.

______________________________________________________________________________________________________________________

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

Spletna stran evropske kohezijske politike v Sloveniji: www.eu-skladi.si

logotip EKP 2014–2020logotip_MIZŠ

 

 

Javni razpis za spodbujanje raziskovalcev na začetku kariere

 2x logo

Pojdi na vsebino