Zakaj Tovarne prihodnosti?

  • 16 mednarodnih raziskovalnih projektov (v zadnjih 5 letih: Horizon 2020, Horizon Europe)
  • 23 nacionalnih raziskovalnih projektov (v zadnjih 5 letih, Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije)
  • 28 raziskovalnih projektov v sodelovanju z industrijo (v zadnjih petih letih)
  • 86 strokovnjakov, med njimi 32 doktorskih študentov, 17 podoktorskih raziskovalcev in 37 višjih raziskovalcev
  • 5+ milijonov EUR namenske opreme

Naši cilji

Platforma Tovarne prihodnosti je osredotočena na trajnostno, učinkovito in prilagojeno proizvodnjo ter procesiranje materialov z množično uporabo digitalizacije in avtomatizacije sistemov in procesov.

Obravnavamo virtualno prilagajanje proizvodnih procesov individualnim potrebam. Razvijamo popolnoma nove vrste inteligentnih, prilagodljivih in razširljivih proizvodnih procesov, kot sta mikro in nano proizvodnja. Optimiziramo obstoječe tehnologije in iščemo inovativne rešitve, ki učinkoviteje in okolju prijazneje uporabljajo vse vrste virov. Uvajamo napredne digitalne tehnologije, kot so velepodatki, umetna inteligenca in računalništvo v oblaku, da bi spodbudili konkurenčnost in razširili zaposlitvene možnosti.

Cilj naših dejavnosti je prispevati k okoljsko in družbeno trajnostnim, varnim in privlačnim delovnim mestom.

Naše znanje

Naše strokovno znanje na področju trajnostne, učinkovite in prilagojene proizvodnje je med drugim osredotočeno na prožne, fleksibilne in visoko učinkovite proizvodne tehnologije, proizvodnjo in predelavo kompozitov, netradicionalne in mikroproizvodne procese, vse bolj aktualno trajnostno proizvodnjo, zeleno mazanje, razvoj pametne opreme in obvladovanja življenjskega cikla.

Osredotočeni smo na modeliranje in simulacijo posameznih procesnih korakov na več merilih ter celotne procesne verige, razvoj in optimizacijo dodajnih proizvodnih tehnologij in laserskih procesov za gradientne materiale in druge, v zmogljivost usmerjene izdelke. Specializirani smo za porušno in neporušno testiranje, akustično emisijo, ultrazvok in računalniški vid za namene vrednotenja izdelkov.

Smo pritegnili vašo pozornost?

Lahko vam pomagamo rešiti vaše izzive. Pišite nam na rr@fs.uni-lj.si.

Pojdi na vsebino