Nagovor dekana

STROJNIŠTVO NA POTI V NOVO ERO

Običajno so misli in delovanje naše fakultete uprti v napredek in razvoj, skratka v prihodnost. Leto 2019, ko je Univerza v Ljubljani, in z njo tudi študij strojništva, praznovala 100 let obstoja pa nas je spodbudilo, da se ozremo tudi v preteklost.  Pomembno obletnico smo obeležili s slavnostno akademijo v Cankarjevem domu, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Z njo smo se spomnili naših predhodnikov, pionirjev strojništva na Slovenskem, ki so v veliki meri pripomogli k uspehom, ki jih dosegamo danes.

Strojništvo smo ljudje, sodelavci, asistenti, profesorji, raziskovalci, študenti in diplomanti, ki s svojo kreativnostjo, inovativnostjo in ambicijami soustvarjamo njegovo podobo. S skupnimi močmi smo postali vodilna slovenska in mednarodno prepoznavna ustanova na področju strojništva. Vendar ne zgolj to, postali smo tudi kraj, kjer se v sproščenem, spodbudnem in pozitivnem okolju spletajo prijateljstva, ki dajejo fakulteti dušo.

Sodobno strojništvo zahteva interdisciplinarnost, prilagodljivost, timsko delo in hkrati visoko individualno znanje inženirjev. Vse to smo sistemsko vgradili v nov študijski program, ki smo ga simbolično, prenovili prav v letu 2019. Naš namen je, da študente opremimo z ustreznimi sposobnostmi za preplet inženirskih znanj, doseganje prebojnih znanstvenih odkritij ter njihov neposreden prenos v gospodarstvo. Zavedamo se, da znanost ni sama sebi namen, zato je naš cilj, izziv in poslanstvo, da ustvarjamo znanje za boljše življenje nas vseh. Dokazali smo že, da lahko na podlagi odličnega znanstvenega dela pomagamo slovenski industriji in tako vplivamo na rast gospodarstva, življenjski standard in blaginjo. Prav ta povezanost z okoljem pa mora biti temeljni in nenadomestljiv cilj vsake univerze!

Fakulteta za strojništvo UL se uvršča med 200 najboljših fakultet za strojništvo na svetu. Posegamo po najvišjih priznanjih in nagradah v Sloveniji in mednarodnem prostoru. Znanstveno-raziskovalni dosežki, objavljeni v najboljših revijah pa izkazujejo, da smo kot fakulteta znanstveno in strokovno dozoreli.

V letu 2019 smo prejeli dve prestižni državni nagradi. Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti je prof. dr. Matevžu Dularju podelil Zoisovo priznanje za pomemben prispevek k razumevanju pojava kavitacije. Izr. prof. dr. Matija Jezeršek in prof. dr. Niko Herakovič pa sta skupaj z ekipo podjetja Yaskawa  prejela Puhovo nagrado za vrhunske dosežke na področju industrijske robotske tehnologije.  

V manj kot letu dni smo izdali tudi dve jubilejni publikaciji. Ustvarili smo Razlagalni slovar strojništva z 11.960 gesli v slovenskem in angleškem jeziku in posodobili ter mestoma dopolnili Krautov strojniški priročnik. Odkupili smo materialne avtorske pravice za Krautov priročnik in s tem prevzeli trajno skrb za založništvo, posodabljanje ter ohranjanje te legendarne publikacije. S Slovenskim inštitutom za standardizacijo pa smo sklenili dolgoročno pogodbo o sodelovanju, ki vključuje tudi dostop do vseh SIST standardov s področja strojništva na daljavo, s čimer omogočamo enostaven in takojšen vpogled v standarde vsem našim študentom in zaposlenim, kar je edinstveno v slovenskem merilu.

V letošnjem letu se lahko pohvalimo tudi z obiskom predsednika Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), prof. dr. Jeana-Pierra Bourguignona. Izbrani smo bili kot gostitelji osrednjega dogodka obiska, saj smo institucija, ki sodi med najuspešnejše raziskovalne organizacije pri pridobivanju ERC projektov. V zadnjih dveh letih smo namreč prejeli kar dva takšna projekta, medtem ko jih je bilo v Sloveniji v preteklih dveh desetletjih podeljenih le peščica. Prav ERC-projekti predstavljajo najbolj prestižen del evropskega raziskovalnega prostora saj povezujejo vrhunsko znanost in uporabno vrednost znanosti v širšem družbenem okolju ter se s tem odlično skladajo s poslanstvom in celovitim pristopom naše fakultete.

Izjemnih uspehov pa ne dosegajo zgolj naši profesorji in raziskovalci temveč tudi študenti. Ekipa študentov Fakultete za strojništvo, ki si je nadela ime Edvard Rusjan Team, je z letalom »Pretty boy« razvila najboljše brezpilotno letalo z vorteksi na svetu. Z njim so premagali vso svetovno univerzitetno elito na tekmovanju Design/Build/Fly v Združenih državah Amerike. Dosežek tudi doma ni ostal neopažen,  saj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na posebni slovesnosti ekipi naših študentov vročil "Jabolko navdiha".

Taki rezultati lahko nastanejo le v organiziranem in stimulativnem okolju, ki je mednarodno povezano in primerljivo. Za ustvarjanje ustreznih razmer potrebujemo znatno boljšo infrastrukturo in znatno več materialnih sredstev, kot jih imamo danes. Fakulteta je s številom zaposlenih in študentov ter s svojimi dosežki presegla zmogljivosti svojih trenutnih prostorov, zato smo prevzeli pobudo in z javnim natečajem pričeli z izbiro bodoče stavbe na lokaciji Brdo. Skozi zgodovino se je pokazalo, da je fakulteta, vsakič, ko je dobila nove prostore dobila tudi nov zagon, ki je odločilno vplival ne le na njeno delovanje temveč tudi na gospodarstvo in širše okolje nasploh. Glede na dosedanje izkušnje smo prepričani, da bosta tako država kot gospodarstvo tudi tokrat prisluhnila našim željam in nam jih tudi pomagala uresničiti.

Letošnje, jubilejno, leto si bomo zapomnili po vrhunskih znanstvenih in študentskih dosežkih, nepozabnih dogodkih in obetajočih se spremembah. Verjamem, da bomo tudi konec prihodnjega leta pogledali nazaj s ponosom in zanosom ter, da bomo še naprej gradili na trdnih temeljih iz preteklosti, ki nas bodo skupaj z znanjem, sodelovanjem in pravimi odločitvami popeljali v svetlo prihodnost strojništva.

Prof. dr. Mitjan Kalin

Dekan Fakultete za strojništvo UL

 

 

 

 

 

Ljubljana, 2019