Revija IRT3000 je v sodelovanju z EIT Manufacturing Hub Slovenija in s podporo SPIRIT Slovenija organizirala natečaj “Študentska ideja s poslovnim potencialom”. Na zaključnem dogodku v okviru IRT foruma v Portorožu, ki je potekal 12. in 13. junija 2023, so študenti Univerze v Ljubljani, ki svoje projekte izvajajo v okviru odprtega laboratorija Fakultete za strojništvo (Peskovnik), predstavili svoje ideje. Ekipi Peskovnika sta s svojima idejama zasedli 1. in 2. mesto. Zmagovalna ideja z visokohitrostnim 3D tiskalnikom je v nagrado prejela 2.500€, drugouvrščena ideja s toastomatom pa 1000€.

Skupina osmih študentov Fakultete za strojništvo – Janko Tuta, Vid Nemec, Tim Guzelj, David Kolšek, Vid Gostiša, Petar Lekoski, Tim Kankelj ter Anže Jarc in študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Matic Čič – se je pod okriljem odprtega laboratorija – Peskovnika lotila razvoja visokohitrostnega 3D tiskalnika, ki omogoča trajnostno proizvodnjo izdelkov brez materialnega odpada. Tiskalnik, ki so ga naredili, ima delovni prostor dimenzij 180x180x240mm ter hitrosti do 2000m/s s pospeški do 4,5G. Za dušenje vibracij so uporabili polimerni beton vlit v aluminjasto konstrukcijo. Nekateri deli so izdelani s tehnologijo SLS 3D tiskanja, ostali pa so iz 3D natisnjene plastike. Tekom tega semestra bodo te dele nadomestili z aluminijastimi deli. S tem projektom študentje prispevajo k razvoju okolju prijaznih tehnologij ter omogočajo nov pogled na proizvodnjo in uporabo materialov.

Izdelava toastomata predstavlja velik izziv, saj zahteva poznavanje širokega spektra tehnologij in regulacij, ki se nanašajo na stik površin in naprav s hrano. Izziva sta se lotila, prav tako v Peskovniku, študent Fakultete za strojništvo, Jaka Gerič, in študent Fakultete za elektrotehniko, Jan Perenič. V prvem koraku sta pregledala vse regulative in jih implementirala v končni izdelek. Toastomat je namenjen vsem, ki si v kratkem odmoru želijo prigrizniti nekaj toplega, a nimajo časa čakati v vrsti menz in gostiln. Omogoča naročanje raznolikih toplih sendvičev za vse okuse, ki so pripravljeni v roku 1 minute. Pomembno je, da so toasti sestavljeni iz kvalitetnih slovenskih sestavin po dostopni ceni.

Obe ekipi sta se zahvalili Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za strojništvo, sponzorjem in donatorjem za podporo Peskovniku. Brez odprtega laboratorija na Fakulteti za strojništvo in podpore, ki so jo prejeli, projekta ne bi bila izvedena.

Če imate tudi vi inovativno idejo za nov projekt, vabimo vse študente in študentke Univerze v Ljubljani k prijavi na poletni razpis za študentske projekte, ki se bodo izvedli med 10. in 14. julijem. Informacije o razpisu so dostopne na spletni strani Peskovnika, kjer najdete tudi povezavo do prijavnice. Pohitite s prijavo, rok za prijavo projekta je 19. junija!

Nagrajencem iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspeha pri uresničevanju poslovnih idej!

Pojdi na vsebino