Raziskovalci Laboratorija za numerično modeliranje in simulacijo v mehaniki (LNMS) so skupaj s podjetjem Reflex d.o.o. in Fakulteto za matematiko in fiziko razvili metodo za izračun mehanskega odziva večslojnih zasteklitev, ki so izpostavljeni klimatskim obremenitvam. Razvita metoda je objavljena v priznani reviji Journal of Building Engineering (IF: 6,4).

Večslojne zasteklitve se uporabljajo v okenskih in fasadnih elementih. Z naraščanjem števila stekel se povečuje toplotna izolativnost zasteklitve in izboljšuje udobje bivanja v stavbi. Povečanje števila stekel pa poveča vpliv klimatskih obremenitev na mehanske obremenitve sestava, saj izolativnost plinskih komor preprečuje odvajanje akumulirane toplote v njih zaradi sončnega obsevanja, s čimer se v komorah poveča tlak in s tem obremenjenost posameznih steklenih plošč. Evropski standard EN 16612 in ameriški standard ASTM E1300 sicer omogočata mehanski izračun zasteklitvenih sestavov, a le dvoslojnih in trislojnih, ne pa tudi sestavov z večjim številom stekel. Podrobna analiza standardov je pokazala, da zaradi zanemaritev tudi za manjše število stekel standarda ne ponujata točnega izračuna.

V raziskavi so raziskovalci razvili novo metodo, ki je točnejša in elegantnejša od obeh standardiziranih metod, hkrati pa omogoča mehanski izračun za poljubno število stekel v zasteklitvi. Formulacija omogoča tudi enostavno posodobitev in nadgradnjo uveljavljenega standarda EN 16612.

Celoten članek je dostopen na spletni strani: https://doi.org/10.1016/j.jobe.2023.107955

 

 

 

Pojdi na vsebino