Ekipa, ki jo sestavljajo študentje in študentke Fakultete za strojništvo, študent Biotehniške fakultete in študent Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, ki vsako leto sodeluje na mednarodnem študentskem tekmovanju DBF (Design/Build/Fly – Zasnuj/Izdelaj/Leti) in zastopa Univerzo v Ljubljani, je letos na tekmovanju med 14. in 17. aprilom v Tucsonu (Arizona, ZDA) osvojila 2. mesto v konkurenci 99 univerz iz 14 držav in pri tem pometla z najmočnejšo konkurenco s področja aeronavtike kot so Massachusetts Institute of Technology (MIT), University of South Californa, Stanford University, Georgia instutute of technology in Embry–Riddle Aeronautical University. V tesni borbi za prvo mesto so jih le za nekaj točk premagali študentje iz Univerze RWTH Aachen.

Design/Build/Fly, ki ga organizira Ameriški inštitut za aeronavtiko in astronavtiko (American Institute of Aeronautics and Astronautics, AIAA) vsako leto pripravi nove izzive in zahteve nalog za tekmovanje v snovanju, gradnji in letenju brezpilotnih letal, ki so vedno bolj uveljavljena in se uporabljajo npr. za reševanje ponesrečencev, v filmski industriji, kmetijstvu, obrambi, logistiki itd. Na tekmovanje je letos odpotovala ekipa dvanajstih študentov, ki so jih usmerjali dr. Igor Petrović, Vid Pugelj in Gašper Krivic.

Letos so morali študenti zasnovati in izdelati kompaktno brezpilotno letalo, ki je zmožno elektronskega bojevanja. Sposobnosti letala so preverjali v štirih različnih nalogah, glavne zahtevane karakteristike letala pa so bile kompaktnost, hitrost letenja in vzdržljivost.

Pri izdelavi tekmovalnega letala in prototipov je sodelovala ekipa 21 študentov iz različnih fakultet Univerze v Ljubljani. Od oktobra so v prostorih Peskovnika – odprtega laboratorija UL FS in Zavoda 404 izdelali dva prototipa in tekmovalno letalo. S prototipoma so izvedli več testnih letov ter s pomočjo analize podatkov izdelali lahko, hitro, kompozitno letalo, ki dosega hitrosti preko 170 km/h in je pri tekmovalni hitrosti zmožno leteti več kot 10 minut. Za potrebe tekmovanja so napisali tudi obsežno tehnično poročilo o zasnovi, gradnji in testiranju letala.

Projekt je na fakultetah in v širšem prostoru dobro poznan, vsako leto je tekmovanje tudi medijsko odmevno v strokovnih revijah. V 15-tih letih, odkar je projekt prisoten na Univerzi v Ljubljani, je opazen velik napredek na področju konstrukcije letal in tehnologije izdelave. Ker je razvoj in izdelava takšnega letala precej kompleksen proces, znotraj ekipe deluje več delovnih skupin: gradnja, simulacije, modeliranje, finance in elektronika. Vsako leto ekipa izdela več prototipov letala, ugotovijo pomanjkljivosti, ga izboljšajo in nato izdelajo tekmovalno letalo. V ekipo je običajno vključenih približno 20 študentov, ki v projekt vloži več kot 2000 ur dela.

Celotni ekipi iskreno čestitamo!

Foto: AIAA

Pojdi na vsebino