Ob zaključku letošnjega šolskega leta so v iniciativi “Inženirke in inženirji bomo!” že četrtič podelili priznanja Inženirska iskra. Inženirsko iskro je prejel tudi projekt SpaceDent, ki nastaja v sodelovanju s Peskovnikom in v katerem študenti raziskujejo stomatološke postopke za zanesljivo sanacijo zobozdravstvenih težav astronavtov.

Zbrane sta nagovorila Tomaž Lanišek, vodja Urada za razvoj, pametno skupnost in projekte, Mestna občina Kranj ter dr. Miha Bobič, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki prihaja iz podjetja Danfoss Trata: »Prihodnost potrebuje dobre inženirke in inženirje, ki bodo sposobni v multidisciplinarnosti najti odgovore za energetsko preobrazbo.«

Študentski projekt SpaceDent v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo, Medicinsko fakulteto in Peskovnikom Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani predstavlja prvi korak k pripravi dentalne medicine na večletne Artemis misije na Luno in Mars. S projektom so študentje letos januarja zmagali na natečaju študentskega PETRI programa Evropske vesoljske agencije, kar jim je omogočilo opravljanje raziskave v breztežnosti. Namen SpaceDent, študentske raziskovalne ekipe, je ugotoviti, ali je sposobnost prepariranja in izdelovanja zalivk v mikrogravitaciji dovolj nadzorovana v primerjavi s prepariranjem in plombiranjem na Zemlji za varno in zanesljivo zdravljenje astronavtov.

Raziskavo bodo izvedli novembra letos, ko bosta študenta dentalne medicine nad Atlantskim oceanom med tremi paraboličnimi leti, 93 parabol in 30 minut mikrogravitacije, izvedla stomatološke posege v breztežnosti. Za izvedbo raziskave študentje strojništva in elektrotehnike izdelujejo paraboličnemu letu prilagojeno konstrukcijo, ki ponazarja poenostavljeno okolje stomatološke obravnave. SpaceDent je dokaz, da inženirji z interdisciplinarnim znanjem lahko pripomorejo k boljšemu svetu.

Inženirsko iskro podeljujejo prebojnim, izvirnim praksam, projektom, dogodkom ali osebam, ki so pomembno prispevale k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. Pri izboru so v ospredju talenti in zvezde, ki bodo šele zakorakali v inženirski svet in ga gradili. Šolsko okolje je namreč tisto, ki vitalno vpliva na opredelitev mladih za vstop v svet inženirjev.

Iskrene čestitke in uspešno delo še naprej!

Foto: Andrej Križ za Mediade

Pojdi na vsebino