Raziskovalci Laboratorija za vodne in turbinske stroje (LVTS) so skupaj z raziskovalci iz Nacionalnega Inštituta za Biologiojo in Inštituta Jožef Stefan razvili edinstveno napravo, ki združuje plazmo s superkavitacijo in ocenili njeno učinkovitost za dekontaminacijo vode s poudarkom na inaktivaciji virusov. Rezultati študije so bili objavljeni v reviji Environment International (IF=13,4).

Pomanjkanje čiste vode je eden najbolj perečih izzivov, s katerimi se soočamo. Je posledica več dejavnikov, vključno z naraščajočim številom onesnažil, ki se prenašajo z vodo in ki posledično vplivajo na varnost vodnega okolja. Človeški, živalski in rastlinski virusi, ki se prenašajo z vodo, predstavljajo veliko zdravstveno, okoljsko in finančno breme, zato je pomembno, da jih učinkovito inaktiviramo.

Glavni cilj študije je bilo zasnovati edinstveno napravo, ki združuje plazmo s superkavitacijo, in oceniti njeno učinkovitost za dekontaminacijo vode s poudarkom na inaktivaciji virusov. Po tretiranju vode so dosegli visoko inaktivacijo (>99,999 %) bakteriofaga  MS2 – nadomestka človeškega enteričnega virusa. Ugotovili so, da ključen dejavnik za inaktivacijo virusa predstavljajo kratkožive reaktivne spojine, ki nastanejo ob vzpostavitvi plazme. Le te poškodujejo virusno RNK. Ugotovili so tudi, da voda, ki so jo za kratek čas izpostavili plazmi, ni razvila citotoksičnih in škodljivih neželenih učinkov.

Kombinirana plazemsko-superkavitacijska naprava tako predstavlja okolju prijazno tehnologijo, ki bi lahko zagotavljala čisto in varno vodo.

Celoten članek je dostopen na spletni strani: https://doi.org/10.1016/j.envint.2023.108285

Pojdi na vsebino