Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani smo letos že drugo leto zapored organizirali Poletni raziskovalni tabor za dijake “Raziskuj in Poganjaj prihodnost!”, na katerega se je prijavilo kar 30 dijakinj in dijakov iz dvaindvajsetih srednjih šol celotne Slovenije. Dijakinje in dijaki so imeli možnost izbirati med dvanajstimi delavnicami, ki pokrivajo širok spekter tematik, od robotike in avtomatizacije do novih materialov in energetskih rešitev. Vsaka delavnica je bila oblikovana na način, ki spodbuja praktično delo in ustvarjalno razmišljanje ter dijakom hkrati prikaže različne vidike sodobnega strojništva.

Od 30ih prijavljenih pa so fantom letos številčno precej konkurirala tudi dekleta – teh je bilo kar 12, kar dokazuje, da sodobno strojništvo ponuja zanimive priložnosti tudi za njih. Na letošnjem taboru so tako z zanimanjem spoznavale aerodinamične lastnosti letal, gibanje človeškega telesa ter 3D modeliranje in izdelavo virtualnega in fizičnega prototipa.

Poleg delavnic smo za dijake in dijakinje pripravili tudi zanimiva predavanja, na katerih so med drugim spoznali najnovejše trende na področju pametnih tovarn, avtonomnih mobilnih robotov ter snovanja zdravil s pomočjo superračunalnikov.

 

Poletni raziskovalni tabor sofinancira Javna agencija RS za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacij SPIRIT, Slovenija
Pojdi na vsebino