Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič in predsednica Odbora Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti Nataša Vaupotič sta razglasila letošnje dobitnice in dobitnike najvišjih državnih nagrad in priznanj na področju znanosti. Odbor je letos prejel 60 popolnih vlog, izmed katerih je nagrade in priznanja podeli štirim nagrajenkam in enajstim nagrajencem.

Puhovo nagrado za življenjsko delo je prejel prof. dr. Jože Vižintin, profesor za področje tribologije, vede o trenju, obrabi in mazanju, in mehanske pogone na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Prof. dr. Jože Vižintin je ustanovil in opremil Center za tribologijo in tehnično diagnostiko, ki je postal eden najpomembnejših v Evropi. S svojimi dosežki  je prispeval, da sta se tribologija in tehnična diagnostika uveljavili v akademski sferi in v slovenski industriji ter se na obeh področjih povzpeli v sam evropski in svetovni vrh.

Prav tako je leta 2002 prejel Zoisovo nagrado  za vrhunske dosežke na področju strojništva, leta 2000 in 2006 pa nagrado Ameriškega združenja strojnih inženirjev in priznanje fellow STLE za posebne dosežke v tribologiji. Kot prvi na svetu je izmeril temperaturo, ki nastane v t. i. freting kontaktu in dokazal spremembo strukture materiala, zaradi katere material izgubi trdnost in nosilnost. Danes je upokojen, a še vedno zelo aktiven na številnih področjih.

Vsem nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo.

 

Foto: arhiv, Institut Jožef Stefan

Pojdi na vsebino