Strokovna revija IRT3000 je v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo UL in EIT Manufacturing Hub, Slovenija ter s podporo Spirit, Slovenija letos ponovno organizirala natečaj “Študentska ideja s poslovnim potencialom”.  Na zaključku natečaja, ki je potekal v okviru IRT foruma v Portorožu, pa so sodelujoči študenti letošnji komisiji predstavili svoje ideje in inovacije. Ekipa dveh študentov Fakultete za strojništvo  – Vida Nemca in Tima Guzelja, je prejela glavno nagrado v višini 1500€ z idejo, ki nosi naslov:  Sistem za optimizacijo tlaka. Drugo mesto je zasedel Filip Ljevar iz Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru z idejo: Inovativen 5-osni strojni primež. Tretje mesto pa je prav tako zasedel študent Fakultete za strojništvo UL, Vid Gostiša z idejo: CounterFlow 3D, oziroma 3D natisnjen lokalni rekuperator s protitočnim izmenjevalcem, za katero je prejel nagrado v višini 500€.

Tlak v pnevmatikah predstavlja pomemben faktor za visoko varnost in dobro kvaliteto vožnje. Naša edina točka kontakta prevoznega sredstva s površino je pnevmatika, katere oprijem je neposredno povezan s tlakom v njej. Zato sta Vid in Tim v Peskovniku, Odprtem laboratoriju Fakultete za strojništvo na Univerzi Ljubljani razvila pametni sistem za nadzor in optimizacijo tlaka v pnevmatikah, ki omogoča hitrejše, bolj natančnejše nadzorovanje tlaka s pomočjo manjše naprave, ki jo lahko preprosto spravimo v prtljažnik. Za inovacija bosta, poleg finančne nagrade, deležna tudi dodatne podpore pri vstopu na evropske platforme inovativnih idej.

Ker kakovost zraka v prostoru močno vpliva na zdravje, počutje in produktivnost ljudi, je Vid Gostiša razvil rešitev v obliki 3D natisnjenega lokalnega rekuperatorja s protitočnim toplotnim izmenjevalcem, ki omogoča izjemno učinkovit prenos toplote, obenem pa zagotavlja nizke proizvodne stroške. Tehnologija izdelave prav tako omogoča modularno prilagajanje geometrije toplotnega izmenjevalca, kar rezultira v učinkovitem, tihem in uporabniku prijaznem produktu.

Nagrajencem iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspeha pri uresničevanju poslovnih idej!

Pojdi na vsebino