Izbirate lahko med 11 različnimi delavnicami – pohitite, število mest je omejeno!

Na delavnici se boste spoznali z načinom snovanja letal in ugotovili, zakaj letalo leti ter kako ga lahko usmerjamo. Ugotovili bomo, kako različne oblike kril in drugih sestavnih delov letala vplivajo na učinkovitost in stabilnost leta. Poleg tega bomo prikazali in preizkusili nekaj materialov, orodij in postopkov, ki jih uporabljamo pri gradnji modelov letal.
Vsi udeleženci boste s pridobljenim znanjem ob podpori mentorjev izdelali svoje enostavno jadralno letalo, ki ga boste zadnji dan delavnice tudi preizkusil. S popravki krmilnih površin ter spreminjanjem težišča boste udeleženci preizkusili stabilnost letala na travniku in poskušali doseči čim daljši let. Poletite z nami!

Delavnica je žal že zasedena.

Foto: Željko Stevanić (IFP, d. o. o.)

Vabimo vas, da z nami zakorakate v svet sladkih umetnin, kjer se prepletejo tradicija, inovativnost in tehnologija. Udeleženci bodo imeli na tej delavnici edinstveno priložnost ne le spoznati postopek izdelave čokoladnih pralinejev, temveč se bodo podrobno seznanili z dvema fascinantnima proizvodnima tehnologijama: 3D modeliranjem in CNC obdelavo.
Delavnica bo razdeljena v več segmentov, kjer bomo najprej raziskali osnove 3D modeliranja. Vsak udeleženec bo imel priložnost pod vodstvom izkušenih mentorjev zasnovati lasten unikaten model za praline, ki bo odražal njihovo kreativnost in domišljijo. Nadalje se bomo podali v svet CNC obdelav, kjer bodo udeleženci lahko svoje digitalne modele pretvorili v fizične kalupe za čokoladne praline. Udeležence bomo vodili skozi celoten proces, od digitalne skice do končnega izdelka. Ob zaključku praktičnega dela delavnice bodo udeleženci tako domov odnesli ne le bogato znanje in nova tehnična znanja, ampak tudi silikonske modele za čokoladne praline svoje lastne kreacije. Delavnica je namenjena vsem, ki jih zanima svet čokolade in inovativnih tehnologij, ne zahteva pa predhodnih izkušenj s področja 3D modeliranja ali CNC obdelav.
Pridružite se nam na tej sladki avanturi, kjer se bo vsak grižljaj vaše čokolade začel z iskrico vaše domišljije!

Foto: Pixabay

Udeleženci boste spoznali šolskega mobilnega robota MaQueen. Poudarek delavnice bo na spoznavanju osnov programiranja mobilnih robotov s programskima jezikoma Scratch in Python skozi kopico izzivov, od izmikanja oviram, sledenja črti, prek zvočne in svetlobne signalizacije, pa do brezžičnega upravljanja.. 3, 2, 1… Vruuuum!

Delavnica je žal že zasedena.

Foto: Željko Stevanić (IFP, d. o. o.)

 

Sončna energija je v svetu obnovljivih virov energije vse bolj zastopana. Posebej zanimiva pa je zaradi dejstva, da do nje lahko dostopamo povsod. Na delavnici boste naredili lastno prenosno polnilno postajo (pametno solarno rožico), ki bo izkoriščala prav solarno energijo. S sončno energijo pa vam bo potem telefon polnila tudi doma.

Delavnica je žal že zasedena.

Foto: Željko Stevanić (IFP, d. o. o.)

Pridružite se nam pri raziskovanju strojev, ki poganjajo našo civilizacijo. Spoznajte svet parnih strojev, kjer ogenj in voda združita moči, da poganjata vozila, ladje, elektrarne in še kaj. Raziskuj, ustvarjaj in izdelaj svoj lasten delujoč parni strojček.

V okviru delavnice bomo predvidoma obisklai tudi Toplarno Ljubljana.

Delavnica je žal že zasedena.

Foto: Željko Stevanić (IFP, d. o. o.)

Na delavnici boste spoznali osnovne konstrukcijske postopke, ki vam bodo omogočili izdelavo mini vetrne elektrarne. Po predstavitvi naloge se boste lotili oblikovanja elektrarne, ki jo boste nato s pomočjo računalniškega modela pripravili za 3D tisk. Sledi sestavljanje in vezava drobnih elektronskih komponent. Na koncu boste svoje elektrarne preverili z različnimi hitrostmi vetra in ugotavljali vzroke za razlike (različna prestavna razmerja vgrajenih zobniških gonil, smer in jakost zraka ipd.) Preizkusite tudi vi, kako se izkorišča ta alternativni vir energije!

Delavnica je žal že zasedena.

Foto: Željko Stevanić (IFP, d. o. o.)

Na delavnici boste udeleženci spoznali različne tehnologije 3D-tiskanja. Spoznali boste principe, po katerih posamezna tehnologija deluje. Pridružite se nam in natisnite svoj 3D izdelek!

Delavnica je žal že zasedena.

Foto: arhiv UL FS

Udeleženci boste na delavnico prinesli poljubne osebne predmete, ki jih boste lasersko preoblikovali po svojem navdihu (podpisovanje, označevanje, graviranje, rezanje itd.). Po želji lahko iz materialov, ki jih imamo na voljo v laboratoriju, oblikujete tudi lasten izdelek.
V prvem delu delavnice bomo predstavili postopek laserske obdelave različnih vrst materialov.
Drugi del delavnice bo namenjen ustvarjanju. Za izražanje svoje kreativnosti boste imeli udeleženci na voljo paleto različnih materialov (les, kovine, steklo, pleksi,..), na katerih boste preizkušali različne laserske tehnologije (označevanje, graviranje, rezanje, varjenje,…). Raziščite različne oblike, vzorce, pisave in grafične elemente, s katerimi boste v končni fazi zmožni izdelati povsem nove izdelke oz. svojim predmetom dodati unikatno, osebno noto!

Delavnica je žal že zasedena.

Foto: arhiv UL FS

V okviru poletne šole bomo spoznali odprtokodno razvojno okolje Arduino in se naučili osnov dela z razvojno ploščo Arduino. Spoznali bomo različne tipe senzorjev in se naučili uporabljati spajkalnik. Preizkusili bomo senzorje za merjenje okoljskih parametrov, kot so na primer: senzor za vlago, temperaturo in senzor za merjenje jakosti osvetlitve. Izdelali bomo (sami ali v paru) prenosno vremensko postajo, ki jo bomo namestili v majhno ohišje. V ohišje bomo namestili tudi majhen LCD zaslon, na katerem bomo lahko odčitali trenutne vrednosti senzorjev. Vremenska postaja bo prenosna in se bo napajala preko vmesnika USB. Pridruži se nam!

Delavnica je žal že zasedena.

Foto: Aleksandar Domitrica

V sodobnem svetu ni več mogoče samo z miselnim preizkusom postaviti pravilne rešitve, ampak to predstavlja naporno pot iskanja čim boljše rešitve. S HPC – High Performance Comutingom in ustreznimi orodji je ta iterativni proces hiter in učinkovit. Naučite se ga tudi vi!

Delavnica je žal že zasedena.

Foto: Željko Stevanić (IFP, d. o. o.)

Na delavnici boste vsi udeleženci izdelali svoj unikaten glasbeni inštrument imenovan ukulele (manjše brenkalo s štirimi strunami podobno kitari) z različnimi izdelovalnimi tehnologijami, ki so na voljo v Peskovniku – odprtemu laboratoriju.
Tehnologije, katerih uporabo bomo spoznali zajemajo dve tehnologiji 3D tiska (s plastičnim filamentom in s smolo), CO2 laserski rezalnik, 3-osni računalniško vodeni rezkar, konvencionalni frezalni stroj ter konvencionalno stružnico za kovine.
Poleg številnih naštetih tehnologij izdelave bomo sestavne dele načrtovali v računalniških orodjih, po strojni obdelavi pa si bomo pomagali še z drugim ročnim in električnim orodjem na voljo v delavnici za dodatno obdelavo in personalizacijo izdelkov.
Pridružite se nam in izdelajte svoj glasbeni inštrument tudi vi!

Foto: Pixabay

Pojdi na vsebino