Raziskovalna oprema je (so)financirana s strani Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.

Namembnost opreme in dodatne informacije

CNC-stroj (tip: MC 430L) proizvajalca SODICK, je namenjen za raziskave in izobraževanje na področju visoko- preciznega frezanja in mikro-frezanja najbolj zahtevnih materialov in kompleksnih geometrij. Nova generacija visoko hitrostnih (HSC) frezalnih centrov združuje linearne pogone na vseh oseh, s čimer je zagotovljena visoka dinamična odzivnost stroja (pospeški do 10 m/s2) in najvišja stopnja preciznosti obdelave v mikrometrskem področju pri maksimalnih vrtljajih glavnega vretena (do 40.000 vrt/min). Upravljanje stroja je izredno enostavno zahvaljujoč novemu krmilniku zasnovanem na Windows XP-okolju, ki je kombiniran s Sodick-ovo kontrolo gibanja. Vsa omenjena inovativna tehnologija, združena v CNC-stroju postavlja nove standarde za naslednjo generacijo mikro frezanja.

Dostop do opreme

Zunanji uporabniki, ki bi želeli uporabljati kapacitete stoja za izdelavo svojih testnih izdelkov je lahko izdelavo izdelkov na stroju naročijo operaterju v laboratoriju za odrezavnje po dogovoru s predstojnikom in vljavnem ceniku delovne ure stroja in operaterja. Kontakt: franci.pusavec@fs.uni-lj.si.

Pojdi na vsebino