Med 10. in 13. junijem 2024 bo v organizaciji ljubljanske Fakultete za strojništvo na Bledu potekal deveti plenarni kongres Eurotherm (http://www.eurothermcommittee.eu/). Organizacija te prestižne konference v Sloveniji predstavlja veliko mednarodno priznanje delu slovenskih znanstvenikov in inženirjev, predvsem z Univerze v Ljubljani, Fakultete za strojništvo ter industrije, s katero fakulteta sodeluje. Sosledje plenarnih konferenc Eurotherm (na blejsko konferenco je prijavljenih več kot 300 udeležencev) sodi med najpomembnejše forume za izmenjavo idej, metod in rezultatov na področjih prenos toplote, mehanika tekočin, termodinamike in sorodnih področij – od osnovnih raziskav do inovativnih tehnologij. Plenarna vabljena predavanja bodo predstavili najvidnejši raziskovalci s tega področja. Institute of Physics Publishing iz Velike Britanije bo založil odprto dostopni zbornik konference, izbrani prispevki s konference pa bodo objavljeni v posebnih številkah vrhunskih revij. Kar štirje profesorji s Fakultete za strojništvo bodo na konferenci organiziral posebne sekcije s področja strjevanja, izboljšanega prenosa toplote, učinkovitega hlajenja in modernih numeričnih metod. Veliko prispevkov bo posvečenih sodobnim znanstvenim in inženirskim raziskavam novih zelenih in trajnostnih tehnologij, varovanju okolja in zdravju.

Neprofitna organizacija Eurotherm je bila ustanovljena 16. oktobra 1996 v Bruslju za spodbujanje evropskega sodelovanja na področju termofluidnih znanosti, ki temelji na povezovanju znanstvenikov in inženirjev, ki delajo na tem obsežnem in pomembnem spektru raziskav in razvoja. Del poslanstva Eurotherm je organizacija specializiranih konferenc, ki jim vsaka štiri leta sledi veliki plenarni kongres, kot bo Eurotherm 2024 na Bledu v Sloveniji, primarni dogodek strojništva in ostalih področij tehnike v Evropi leta 2024.

Prejšnje plenarne konference so bile organizirane leta 2020 v Lizboni, 2016 v Krakovu, 2012 v Poitiersu, 2008 v Eindhovnu, 2004 v Birminghamu, 2000 v Heidelbergu, 1996 v Rimu in prva leta 1992 v Birminghamu.

Udeležence konference bosta pozdravila rektor ljubljanske univerze prof. dr. Gregor Majdič in dekan njene Fakultete za strojništvo prof. dr. Mihael Sekavčnik.

Več o konferenci: https://www.eurotherm2024.si/.

Pojdi na vsebino