Rosana Kolar, inženirka leta 2022 in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika, foto: IFP, d.o.o.

»Radovednost, samozavest in vztrajnost so odlike inženirk strojništva, ki v za zdaj še pretežno moške time vnašajo drugačno energijo,« je poudaril dekan prof. dr. Mihael Sekavčnik v uvodnem nagovoru dogodka “Ženske in dekleta v strojništvu”, ki je potekal včeraj, 13. februarja, na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. »Z uspešnimi timi lažje dosegamo svoje cilje in stremimo k napredku. Zato smo veseli, da se število študentk in zaposlenih počasi, a vztrajno zvišuje in s svojo energijo in iskrivimi idejami sledijo strateško razvojnim ciljem fakultete in strojnega inženirstva nasploh.« 

Udeleženke – zaposlene, študentke in dijakinje, ki razmišljajo o študiju strojništva – so lahko prisluhnile uspešnim kariernim zgodbam v zadnjem času medijsko bolj izpostavljenih inženirk strojništva:

  • Rosani Kolar, inženirki leta 2022 in letalski mehaničarki v podjetju Adria Tehnika,
  • Neži Guzelj kandidatki za inženirko leta 2022 ter projektni in produktni vodji v razvoju v podjetju Mahle Electric Drives Slovenia ter
  • Katji Klinar, prejemnici štipendije nacionalnega programa L’ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti« in asistentki v Laboratoriju za hlajenje in daljinsko energetiko Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Dogodek je povezovala podpredsednica Študentskega sveta Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, Leja Udovč.

Neža Guzelj, kandidatka za inženirko leta 2022 ter projektni in produktni vodja v razvoju v podjetju Mahle Electric Drives Slovenia; foto: IFP, d.o.o.

Vse gostje poudarjajo, da nimajo slabih izkušenj z moškimi kolegi ne na fakulteti ne v delovnem okolju. »Kot v vsaki službi, se je treba dokazati z znanjem in kompetencami. Ko to storiš, resnično ni pomembno, kdo opravi delo; pomembno je, da je delo opravljeno kvalitetno in pravočasno«, nam je zaupala inženirka leta 2022, Rosana Kolar. »Štejejo znanje in sposobnosti; kot ženski mi ne postavljajo ovir, niti nimam privilegijev. Res pa je, da ženske vnašamo v time drugačno dinamiko, kar je za delovanje tima dobro,« je izpostavila dr. Katja Klinar. Neža Guzelj pa je še dodala: »Čeprav delamo na zelo različnih področjih – od letalstva do magnetnega hlajenja, sem sama zaplula v bolj projektne vode. To dokazuje ne samo, da je strojništvo široko in interdisciplinarno, temveč tudi, da inženirke strojništva uspešno delujemo na vseh področjih.« Gostje so se strinjale, da čeprav strojništvo oz. inženirstvo nasploh velja za moško domeno, smo ženske tiste, ki nas je včasih strah vstopa na to področje.

Zato imajo gostje, čeprav delajo na tako različnih področjih, poleg študija še eno skupno točko – samozavest. »Tako gostje kot udeleženke današnjega dogodka, ste ambasadorke, ki vas odlikujeta samozavest in vztrajnost in ste vzornice vsem mladim dekletom.« je sklenil dekan. Zato vse gostje opogumljajo dekleta, da sledijo svojim željam, zaupajo svojim sposobnostim in se prepustijo – sicer tipični lastnosti inženirjev – svoji neskončni radovednosti. 

Generalna skupščina Združenih narodov je 11. februar razglasila za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. »Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani smo ponosni na naše študentke, alumne in sodelavke, ki razbijajo mite o strojnem inženirstvu kot izključno moškem svetu, zato smo se odločili, da jim na ta dan posvetimo poseben dogodek. A to ni dovolj. Ker si tudi na fakulteti želimo uspešnih študentk in sodelavk, jim skušamo nuditi podporo v čim večji meri. Del naše usmeritve je tako tudi ničelna toleranca do kakršne koli diskriminacije na podlagi spola in drugih osebnih okoliščin,« je še zagotovil dekan, prof. dr. Mihael Sekavčnik. Fakulteta sicer podpira tudi iniciativo Inženirka leta in projekt Inženirke in inženirji bomo!

dr. Katja Klinar, prejemnica štipendije nacionalnega programa L’ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti« in asistentka v Laboratoriju za hlajenje in daljinsko energetiko Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani; foto: IFP, d.o.o.

Skip to content