Raziskovalci Laboratorija za odrezavanje (LABOD) so izvedli eksperimentalno študijo na področju vrtanja z dovajanjem ogljikovega dioksida ( CO2) , katere glavni cilj je bila določitev vpliva tehnologije na toplotne obremenitve, kakovost in produktivnost vrtanja. Rezultati študije so objavljeni v priznani reviji Composite Structures (IF: 6.2).

Z ogljikovimi vlakni ojačani polimeri, v kombinaciji s titanovo zlitino (t.i. sendvič struktura CFRP/Ti6Al4V) se zaradi odličnega razmerja med težo in trdnostjo ter dobrih korozijskih lastnosti uporabljajo v letalski industriji za strukturne elemente. Vendar te iste lastnosti materiala predstavljajo izziv pri izdelavi lukenj, ki ga ni mogoče rešiti s suho obdelavo ali uporabo običajnih hladilno-mazalnih tekočin za obdelavo kovin na vodni osnovi (oljne emulzije), saj te povzročajo razgradnjo kompozita. Poleg tega je zaradi okolijskih in zdravstvenih pomislekov potrebno raziskati alternativne rešitve za hlajenje in mazanje.

V tej študiji so raziskovalci skozi orodje za vrtanje dovajali nadzorovano mešanico tekočega ogljikovega dioksida (LCO2) in minimalne količine maziva (MQL). Učinek različnih pretokov LCO2 in MQL je bil povezan z rezalnimi silami, temperaturami v rezalni coni in več cenilkami kakovosti izvrtine. Rezultati so pokazali, da pretoki pomembno vplivajo na opazovane karakteristike in da dovajanje LCO2 skupaj z MQL izboljša kakovost in produktivnost vrtanja v sendvič strukture CFRP/Ti6Al4V, tudi v primerjavi z uveljavljenimi oljnimi emulzijami.

 

Pojdi na vsebino