Učinkovita atomizacija kapljevin je pri procesu pršenja ključnega pomena v mnogih industrijskih aplikacijah in je nepogrešljiva tudi v farmaciji. Pri proizvodnji trdnih farmacevtskih oblik je optimizacija atomizacije potrebna za dosego želenih rezultatov v fazah granulacije ter pri filmskem oblaganju tablet. Za opazovanje tvorjenja ligamentov in kapljic na mikronski velikostni skali, ki potujejo pri hitrostih do 50 m/s, je navadno zahtevana kompleksna eksperimentalna oprema s pulzirajočo osvetlitvijo in dodajanjem sledljivih delcev, kar omejuje neposreden prenos eksperimentalnih rezultatov na dejansko stanje v praksi. V okviru potreb po hitrejši in zanesljivi analizi procesa pršenja je v sodelovanju med Laboratorijem za toplotno tehniko Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani in podjetjem Krka, d. d., Novo mesto nastala raziskava, ki predstavlja uporabo inovativne metode za določevanje hitrosti in velikosti kapljic ter hkrati omogoča analizo razpada kapljevinskih ligamentov.

Študija, ki so jo raziskovalci izvedeli z uporabo čiste vode in treh različnih disperzij hidroksipropil metil celuloze (HMPC), dokazuje uporabnost predstavljene metode v širokem spektru velikosti kapljic (49–413 μm) in njihovih hitrosti (10–46 m/s). Hkrati pa predstavlja možnost analize učinkovitosti razpada ligamentov na podlagi oblike porazdelitve kumulativne volumetrične velikosti kapljic. Zaradi enostavnosti eksperimentalnega sistema in robustnosti uporabljenih algoritmov za strojno obdelavo slik je predstavljena metoda potencialno primerna za neposredno spremljanje in optimizacijo procesa pršenja v realnem času.

Članek je objavljen v reviji International Journal of Pharmaceutics (IF = 6,51) in je prosto dostopen na povezavi: https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2022.122412

Skip to content